Stavění máje - 1. 5. 2013

Přidáno: 7. května 2013

Letošní 1. máj díky zahradám plným rozkvetlých stromů jasně vypovídal, že jaro je v plném proudu. A tak žádná dívka jistě nemusela mít starost, na rozdíl od loňského roku, že nebude mít příležitost dostat polibek pod rozkvetlou třešní.

Pro naše mládence ale i starší pány však toto datum znamená, že je třeba postavit máj, abychom i nadále ctili tradici, která se ve Spojile dodržuje již několik desetiletí. A tak po obědě na 1. máje v předem avizovaném čase se sešla parta Spojiláků především z řad dobrovolných hasičů, aby opět vztyčili tuto krásnou ozdobu obce. Zaběhnutý postup při kácení, přepravě stromu, oloupání kmenu, výzdobě korunky a kmene, připevnění věnce plného pentlí a samotné postavení máje, se osvědčil již mnohokrát, a tak šlo vše jako po másle a za dvě hodinky stál na návsi nádherný máj.

Tentokrát se tato akce těšila větší pozornosti našich obyvatel i přespolních lidí. Několik děvčat si přišlo na májku uvázat svoji mašli vlastnoručně. Letošní máj je opravdu chloubou našich stavitelů a krásnou ozdobou naší návsi. Jeho pestré vlající pentle v každém kolemjdoucím vzbuzují příjemný pocit a radostnou náladu.