Oslava osvobození 1945 - 8. 5. 2013

Přidáno: 15. května 2013

Květen 2013 byl měsícem plným tradičních i mimořádných kulturních, společenských i sportovních akcí. Jednou takovou mimořádnou událostí byla dne 8. 5. oslava osvobození v roce 1945 a ukončení II. světové války.

Obec Spojil ve spolupráci s Klubem vojenské historie Pardubice uspořádala pro občany důstojnou vzpomínku na tento den a současně připravila zajímavé překvapení tím, že do obce přijela ukázka dobových vojenských vozidel s bojovou technikou. Jak bylo uvedeno v programu, odpoledne ve 14 hodin vyrazil průvod vojenských historických vozidel od Okrajů směrem na náves. Zde pak proběhlo položení květin k Lípě Svobody a k Spojilské Lípě Života. Po této malé pietní události odjela opět kolona na hřiště sportovního areálu, kde měli občané možnost prohlédnout si a "osahat si" tuto techniku, podívat se na výstroj a oděv, ve kterém bojovali naši osvoboditelé proti Němcům. Dokonce jsme měli možnost vidět i zástupce wehrmachtu.

Zpočátku se zdálo, že akce nevzbudila moc velký zájem, ale s přibývajícím časem se areál plnil především zástupci z pánských řad, jak dospělými, tak i dětmi. A vskutku bylo se na co dívat. Představila se tři vozidla Dodge, dále Jeep Willis, Praga RN a nakonec lahůdka Tatra 8000/111 Einheitsführerhaus, která je toho času jediným exponátem na světě. Značný obdiv si získala i přehlídka zbraní, kterou si návštěvníci mohli vzít do ruky. Závěrem proběhla ukázka střelby z minometu.

Až při takovém setkání si hlavně ti mladší uvědomí, v jakých podmínkách se naše svoboda zrodila a že máme všem osvoboditelům, jak našim, tak i zahraničním, i dnes za co děkovat.