Vítání léta a rodinný turnaj dvojic v pétangue - 22. 6. 2019

Autor: AVE

Rodinný turnaj dvojic v pétanque a vítání léta

První ročník a v pořadí druhá soutěž v pétanque se uskutečnila v odpoledních hodinách v sobotu 22. června, pod vedením Sportovního klubu Spojil. Ze zamračené oblohy nakonec nespadla ani kapka, nebránilo tedy nic tomu, aby se rozlosovalo pořadí přihlášených družstev.

1. družstvo, Nezmaři: Ivana Roztočilová a Břetislav Potůček

2. družstvo, Kadaňovci: Míra a Marek Kadaňovi

3. družstvo, Medvědi: Radka a Ivo Nedvědovi

4. družstvo, Netušíci: Jana a Jirka Netušilovi

5. družstvo, Nicholls 1: Jitka a Anika Nicholls

6. družstvo, Pupíci: Andrea a Jarda Vávrovi

7. družstvo, Nicholls 2: Matthew a Henrik Nicholls

8. družstvo, Dolíci: Jana a Mirek Doležalovi

9. družstvo, Kučerovci: Tomáš a Jakub Kučerovi

10. družstvo, Bociáni: Mirka a Láďa Čápovi

11. družstvo, Štěk: Barbora Kadaňová a Jan Štěpánek

12. družstvo, Řepáci: Roman Vandas a Jonáš Tibor

Ve sportovním areálu nedaleko ohniště se na dvou vytyčených hracích plochách mohlo začít, vždy dvě družstva proti sobě. Každé družstvo mělo po čtyřech koulích, které bylo třeba hodit co nejblíže košonku, menší kuličce, která se vhodí cca do 6 m od startovní čáry do prostoru hrací plochy. Od samého startu bylo znát, kdo se pečlivě připravoval a kdo jen tak házel pod vlivem štěstěny. Děti měly v jednotlivých družstvech více štěstí, možná i pro to, že házely koule bez plánování a jakékoli taktiky, což se ukázalo jako nejlepší řešení. Díry, prohlubně a nejrůznější nerovnosti terénu stejně nešlo ovlivnit a koule si tak do jisté míry dělaly co chtěly.

Hrálo se popořadě, takže 1. družstvo s 2. družstvem až 11. družstvo s 12. družstvem. V zahřívacím kole se tak nakonec naparovali vždy s osmi body Kadaňovci, Netušíci, Nicholls 1, Dolíci, Bociáni a Štěk.

V druhém kole proti sobě nastoupili Kadaňovci a Netušíci, Nicholls 1 a Dolíci a Bociáni proti Štěku. Boj to byl skutečně lítý, bylo třeba i taktizovat, v tom se ukázali jako největší mistři Nicholls 1, kteří svou nejbližší kouli u košonku nedali za žádnou cenu pod vládu risku. Přeměřovaly se vzdálenosti, jak byly soutěžní hody vyrovnané a napětí postupně stoupalo. Ač se hráči snažili ovlivnit svoje výsledky různými styly hodu, nejlepší trojicí byli Kadaňovci, Nicholls 1 a Štěk.

Poslední finálová hra se hrála na herní ploše nejblíže ohništi, která byla zákeřnými drny přímo posetá. Fortuna však měla svoje plány dávno zpečetěné, Štěk byl nakonec třetí, druhé bylo družstvo Nicholls 1 a první byli Kadaňovci. Bára Kadaňová byla členkou družstva Štěk, takže se dá říci, že rodina Kadaňových vyhrála na plné čáře. Svoji výhru plastových pétanque koulí věnovalo družstvo Štěk dětem z družstva Nicholls 1 a 2, aby si mohly kdykoli zahrát a nehrozilo jim tak zranění koulí kovovou.

Finále soutěže přerušilo na pár minut vystoupení barmanské show, kterou bravurně a za velkých ovací předvedl Petr Hurta, jeden z nejlepších free stylových barmanů České republiky, který si pohrával ve vzduchu dohromady i se čtyřmi lahvemi alkoholu najednou, a nakonec míchal skvělé alko i nealko koktejly. Hráčům, kteří čekali na dokončení soutěže, však doping povolen nebyl :o).

Vítání léta poté doplnila kapela Smokie revival z Prostějova, která zahrála oddychová 70. léta ve stylových parukách a pardubická skupina Pihy original, která hrála až do večera vlastní tvorbu ve stylu rockcountry.

Krásné léto všem. Vítězům 1. ročníku pétanque patří velká gratulace a u 2. ročníku naviděnou.