Čtvrtá adventní neděle - 23. 12. 2018

Autor: AVE

Čtvrtá adventní neděle se u nás v obci nesla v duchu Betlémského světla, které už týden opatrovali manželé Kučerovi u sebe doma. 23. prosince se tak v podvečer sešlo na návsi u kapličky několik mladých rodin s dětmi, aby si odnesly Betlémské světlo domů.

Děti zvědavě okukovaly světýlka v lucerničkách, ty starší už se snažily sami zapalovat knoty na svíčkách svých luceren. Neposedný vítr laškoval u každého nového podpálení knotu, a tak se jen málokomu podařilo zapálit svíčku hned napoprvé. U takového zápolení s větrem se nám povedla menší nehoda v podobě rozlitého vosku v kapličce, kterou bude třeba zlikvidovat později, ale to se u takové akce stává.

Děti od Kučerů hrály na kytaru a zpívaly známé i méně známé koledy a písně, které si každý mohl zkusit zazpívat podle zpěvníčku, jenž byl pro nadšené zpěváky k dispozici. Pozdravili jsme se a popřáli si navzájem krásné vánoční svátky. Dospěláci si povídali ve skupinkách, některé děti pobíhaly kolem fontány a jiné okukovaly světýlka na obecním vánočním stromku. Zato osvětlení ostatních svátečně nazdobených stromků u fontány stávkovalo po silné bouřce ze soboty 22. prosince, která sice netrvala dlouho, ale vyřadila elektrické vedení z provozu a světýlkům se nechtělo rozsvítit.

Nakonec se setmělo, a kdo vydržel, mohl ještě shlédnout zapálení poslední adventní svíce. Pak už nás čeká tolik očekávaný Štědrý den a zpívání koled v kapličce Nanebevzetí Panny Marie v jedenáct hodin večer.

Za rok u kapličky zase naviděnou.