Mikuláš - 5. 12. 2018

Autor: AVE

„Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, nejedli, nespali, byli oba smutní….“ To jsou slova jednoho z říkadel, které děti recitují na oslavách Mikuláše 5. prosince, když chtějí dostat něco dobrého.

Sladkostí bylo pro spojilské děti v obecní nůši přichystáno opravdu hodně. Přesně v pět hodin večer se všechny sešly u stromečku a hned dostaly první úkol. Nakreslit obrázek právě pro Mikuláše. Okamžitě bylo slyšet, jak se shánějí po pastelkách a papíru a tichounce si ševelí pro sebe, co budou kreslit. Většina dětí kreslila Mikuláše, čerta a anděla.

Tatínkové měli pomáhat s čím bylo třeba, maminky zatím vyplňovaly přání pro Ježíška a kdo chtěl, mohl zazpívat nebo přednést nanečisto něco s Mikulášskou tematikou.

Najednou zhaslo světlo a do místnosti vkráčel Mikuláš, chlap jako hora a za ním čertisko, šibal jeden proklatá s drápy, které svítily na dálku, anděl byl nevinnost sama a křídla z bílého peří měl ještě ojíněná z venku od zimy. Byli skutečně praví! Mikuláš, pekelník i anděl.

Když se Mikuláš zeptal, zda byly děti hodné po celý rok, bylo v místnosti rázem tichoučko a krve by se v dětech nedořezal. Postupně je paní starostka vyvolávala a každý měl Mikulášovi odevzdat svůj obrázek a něco zazpívat nebo přednést. Bylo zajímavé, že většinu obrázků dostal čert, nejspíš děti správně vytušily, že si to s ním není radno rozházet. Všechny děti způsobně zarecitovaly a krásně zazpívaly, dokonce se jeden chlapeček dostal na vyprávění, které sice skončilo ne příliš pozitivně, ale snaha se cení u každého.

A tak se milé děti opatrujte a v příštím roce buďte alespoň tak hodné, jako letos, protože bylo fajn, že rodiče vás většinou jenom chválili.

Mikuláš je, mimo jiné, znám nejen svou štědrostí, ale je také zachráncem nespravedlivě odsouzených, takže kdyby si snad rodiče chtěli vymýšlet, třeba že jste zlobily a nebyla to tak úplně pravda, víte, na koho se můžete v příštím roce spolehnout :o).

Mimochodem všechny ty krásné obrázky od vás vyvěsil Mikuláš s čertem a andělem na nástěnku v chodbičce před restaurací a je to opravdu nádhera.

Díky vám všem.