Kácení máje a májová veselice - 25. 5. 2018

Přidáno: 4. června 2018

Autor: AVE

Po noční bouřce a slunečném počasí během dne, kdy se teplota pohybovala kolem 25 °C, byl vzduch k večeru těžký a mraky na obloze značily další déšť. Kácení obecní májky proběhlo poměrně klidně, tři hasiči se sešli v pátek 25. května na návsi a pomalu se chystali se sekerou pokácet krásně nazdobenou májku.

Dunění sekery, jak se zakusovala při každém máchnutí paží do dřeva, znělo v tom dusném podvečeru tak nějak smutně. Kdyby se u toho chlapi nezačali smát, jak jim bylo horko z té práce a s každým pohybem to bylo horší, vypadalo by to jako smuteční obřad. Po chvilce padla májka za hlasitého řevu hasičů, a jen co se podařilo nastartovat motorovou pilu, už se začalo s jejím rozřezáváním na zhruba dva metry dlouhé klády. Klád bylo celkem sedm, k tomu na půlku rozříznutá ovětvená část májky a věnec. Vše se naložilo na připravený traktůrek, který odvezl klády na podpal do sportovního areálu k restauraci, kde už se připravovala vepřová kýta. Odříznutý kus šunky udělal na kýtě krásně růžovoučký ovál, který už z dálky lákal k zakousnutí. Kýta byla skutečně luxusní, křen pálil do nosu, a kdyby to žaludek dovolil, možná by došlo i na řízek se salátem, který byl také v nabídce.

Kapela Relax hrála hity od Petra Spáleného, Michala Tučného, a když přišel Severní vítr a to i ten skutečný, rozfoukal mraky a z deště nakonec byla jen lehká přeháňka. Májkou se zatopilo pod kýtou a ten, kdo tam zůstal až do konce, jistě spokojeně podřimoval až do rána.