Trabantem Jižní Amerikou - 19. 11. 2013

Přidáno: 26. listopadu 2013

Po delší době nám plakátky ve vývěskách ohlásily, že se ve Spojile chystá na úterní večer dne 19. 11. 2013 další cestovatelská přednáška. Protože poslední návštěva cizích dalekých krajů se konala více jak před rokem, všichni se na ni těšili, obzvláště když tentokrát jsme se mohli podívat do Jižní Ameriky.

Nejednalo se jen tak o běžnou cestu neznámými kraji, ale o neobvyklou výpravu dvou trabantů, jednoho polského "malucha" a jedné motorky Jawa 250. Ani posádka nebyla jen tak běžná, byla složená z 5 členů české národnosti, kteří putovali v trabantech, 2 Poláků s maluchem a 1 Slováka na Jawě. Tak s touhle posádkou a náročnými přípravami na cestu nás na začátku přednášky seznámil Dan Přibáň, který vlastně s "geniální" myšlenkou objet Jižní Ameriku s trabantem přišel.

Velmi vtipnou a poutavou formou nás Dan provedl všemi strastmi cesty, ale i krásami exotických krajin Jižní Ameriky: pralesem, pouští a výstupem do nebetyčných hor. Auta pro výpravu doputovala na lodi na pobřeží Guayany, odtud projela napříč Amazonským pralesem až na hranice Bolívie, následovaly památky dávných civilizací v Peru. Za neuvěřitelně komplikovaných podmínek auta vystoupala do vysokohorských štítů pohoří And do výšky 5200 m. Dále cesta směřovala na jih do pouště Atacama, vozidla přejela solné pláně Salar de Uyuni, až cestovatelé dosáhli nejjižnějšího cípu Jižní Ameriky. Odtud směřovala trasa zpět na sever podle východního pobřeží až do Buenos Aires, odkud následoval návrat domů.

Návštěvníci přednášky nejen žasli nad krásami exotické Ameriky, soucítili se strastmi cestovatelů, když se cesty podobaly spíše polovyschlým říčním korytům a mosty byly v troskách, ale často se pobavili veselými a neuvěřitelnými příhodami, které na cestě zažili její účastníci. Uznání a obdiv sklidili nejen cestovatelé, ale i jejich dopravní prostředky. Po skončení přednášky směřovala většina dotazů návštěvníků k technickým parametrům a provozu trabantů, malucha i Jawy během výpravy, protože vozidla za sebou zanechala 21 120 km ujeté cesty.

Zhruba 70 posluchačů odcházelo po více jak dvou hodinách ze sportovního areálu s nádhernými dojmy, hlavou plnou exotické krásy Jižní Ameriky a především s pocitem krásně stráveného večera.