Memoriál Josefa Křivky - 26. 4. 2018

Přidáno: 14. května 2018

Josefa Emana Křivku, rodáka ze Spojila, objevil pro cyklistiku Jaroslav Krátký ze Sezemic. Křivkovy závodnické začátky byly v KČV Holice, odkud později přešel do klubu VCHZ Pardubice. S největšími cyklistickými úspěchy je spojeno jeho působení v dresu tehdejšího armádního klubu ÚDA Praha, kde absolvoval vojenskou základní službu. V letech 1953-1963 patřil mezi nejlepší cyklisty Československa. Společně s J. Veselým, Vl. Růžičkou a J. Kubrem tvořili základ týmu pro Závod míru, jehož byl několikanásobným účastníkem, v letech 1954-1955 jako člen vítězného družstva. Mezi jeho největší úspěchy v májových etapách tohoto závodu mezi Prahou, Berlínem a Varšavou patřil jeho 8. ročník, kdy (5. 5. 1955) ve IV. etapě z Tábora do Karlových Varů (215 km) zvítězil a v následujícím ročníku ve stejný den v etapě tentokrát z Katovic do Vratislavi (185 km) skončil na stříbrném stupínku za vítězným Kolumbetem. Nejlepšího celkového výsledku pak dosáhl o tři roky později v roce 1959, kdy obsadil dvanácté místo.

Josef Křivka dosáhl také řady úspěchů při mistrovství Československa na silnici, v cyklokrosu i v závodě za motorovými vodiči. V roce 1957 se stal vítězem nejdelšího závodu u nás, Praha - Karlovy Vary - Praha, a dvakrát skončil druhý v etapovém závodě Kolem Slovenska. Josef Křivka zemřel předčasně po těžké nemoci v Praze v roce 1971 ve věku 41 let.

Již tři roky po jeho smrti byla položena tradice jedné z nejvýznamnějších pardubických sportovních akcí, cyklistického kritéria v samém centru města - Memoriálu Josefa Křivky. Jeho pořádání se ujaly pardubické cyklistické kluby, neboť mnoho pardubických cyklistů projelo společně s Křivkou nespočet tréninkových kilometrů.

26. dubna 2018 uspořádali CK Lokomotiva Pardubice a Sdružení cyklistů Pardubicka již 41. ročník Memoriálu J. Křivky, který odstartoval pod záštitou primátora.

Použité zdroje: www.memorialjosefakrivky.cz + fotografie