Mikuláš - 5. 12. 2013

Přidáno: 15. prosince 2013

Pokrok vládne světem, a tak se nezastavil ani před branami nebeskými i pekelnými. V půlce listopadu obdržel obecní úřad mail od nadpřirozených bytostí nebeských i pekelných. Mikuláš s čerty nám napsali, že by chtěli ve čtvrtek 5. prosince 2013 od 16 hodin provést inspekci chování u našich drahých robátek i nezbedníků.

Tak jako každoročně proběhla v předvečer svátku sv. Mikuláše Mikulášská nadílka. Krátce po čtvrté hodině odpolední se vydal Mikuláš s dvěma hrozivě vyhlížejícími čerty a andělem na svou dlouhou a nelehkou pouť Spojilem. Aby si svoji práci trošku ulehčili, vzali si na pomoc blikající dvoukolák, na němž měli naloženu nadílku pro děti. Před každým domem jejich příchod ohlásil hlas zvonu. V teple svých domovů na ně čekalo 39 spojilských dětí, které netrpělivě očekávaly, zda jim Mikuláš něco přinese, či budou muset "zápasit" s mocnostmi pekelnými. S údivem pak naslouchaly, jak Mikuláš znal jejich dobré skutky a čerti zase hříchy. Protože spojilské děti byly po většinu roku hodné, dostaly jako odměnu od Mikuláše punčochu s nadílkou.

Čerti nezapomněli ani na to, že v loňském roce rozdávali dětem jejich hříchy v podobě černého uhlí, které jim bude připomínat, jak se mají chovat. Když bude vše po celý rok v pořádku, tak je budou moci čertovi vrátit. Proto v letošním roce provedli kontrolu chování a k jejich velkému překvapení většina dětí uhlí u sebe měla a těm, kterým chybělo, ho omylem rodiče vyhodili.

Po skončení nadílky nás Mikuláš s čerty a andělem informovali o výsledku své inspekce. Bohužel se i u nás našlo pár "hříšníků", které čerti museli strčit do pytle. Pod tíhou slibů těchto hříšníků je vrátili zpět jejich rodičům, kteří se za ně zaručili, že už budou hodní. Že ne vždy je s chováním našich dětí vše v pořádku svědčí i to, že se našich nadpřirozených bytostí bály nejen některé malé děti, ale i ty větší. Doufejme, že to pro ně bude ponaučením a budou se po celý rok chovat vzorně, učit se a pomáhat svým rodičům.