Spojilské posvícení - 23. 9. 2017

Přidáno: 9. prosince 2017

Svátek svatého Václava znamená, že se u nás bude konat jako každý rok Spojilské posvícení. V sobotu 23. září krátce po obědě byla ve sportovním areálu uspořádána menší oslava u příležitosti posvícení a 25. výročí samostatnosti obce Spojil.

Součástí této slavnosti bylo oficiální otevření nově zrekonstruované stezky ze Spojila na Dubinu za účasti hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického a zástupce Správy a údržby silnic Pardubického kraje pana Ing. Nezvala. Přestřižením pásky a slavnostním přípitkem byla tato stezka otevřena široké veřejnosti, ale především našim občanům, dětem a cyklistům pro pohodlné spojení s městem Pardubice. Stala se tak jednou z dalších dopravních možností pro dostupnost krajského města.

Letos byla součástí posvícení, jako již dva předchozí roky, soutěž o "Spojilskou buchtu a koláč". Účast 17 soutěžících ve dvou kategoriích představovala náročnou práci pro šestičlennou porotu. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi pěknou cenu - balíček potravinářského zboží - a každý účastník na památku tradiční vařečku.

V rámci programu k nám zavítala i dechová kapela Pardubická šestka. Svým koncertem potěšila především naše seniory, kteří tuto hudební kapelu znají především jako úspěšnou z televize Šlágr. Na závěr svého vystoupení na žádost publika zahráli i svoji skladbu, se kterou uspěli v soutěži, a to Konvalinky.

Odpoledne pokračovalo zábavou především pro děti, ale i jejich rodiče, ve formě různých her, soutěží a písniček, které pro ně připravilo Labyrint Mini Studio z Hradce Králové. Dobrou náladu přinesla dětem především soutěž v dobývání pokladu u čarodějnice, skládání obrázků, malování sádrových odlitků, přetahování lanem nebo muzicírování a zpívání spojené se cvičením.

Od šesté hodiny večer až do nočních hodin nám k poslechu i tanci hrála skvělá taneční kapela Nine Orchestra.

Můžeme společně říci, že se jednalo o krásné společenské odpoledne a večer u nás doma, v obci Spojil. Jediné, nad čím si lze postesknout, bylo počasí a snad jen díky tomu i menší účast návštěvníků.