Kácení máje a Májová veselice - 27. 5. 2016

Přidáno: 20. července 2016

Autor: Božena Melounová

V pátek 27. května v sedm hodin večer nám Máj naposledy zamával svými barevnými pentlemi a za několik okamžiků jeho štíhlý kmen lehl na zem. Stačilo několik silných úderů sekerou našich hasičů Honzy Melouna a Jirky Nováka a dočasná vláda této dominanty návsi byla ukončena. Protože jde o výjimečnou událost, která se koná jen jednou za rok, přišlo se na kácení podívat kolem padesáti především místních obyvatel. Hlavně pro děti to byla zajímavá zábava. Pentle z májového věnce a vršku vzbudily u dětí velký zájem a každý si chtěl odnést na památku alespoň jednu mašličku.

Kmen májky byl nakonec pořezán na polena a společně s věncem a opentleným vrškem odvezen za pomocí obecní techniky do sportovního areálu, kde poslouží jako palivo.

Na rozdíl od loňského roku, kdy se na kácení Máje spustil silný liják, letos svítilo sluníčko, a tak pěkné počasí přispělo k tomu, že se kácení Máje vydařilo.

Tím, že byl Máj pokácen, však byla vyčerpána jen polovina programu pátečního večera. Po krátké pauze následovala Májová veselice ve sportovním areálu. Dobré jídlo a pití, příjemná reprodukovaná hudba pod dohledem DJ Honzy Kosteleckého a sousedské povídání a hodně zábavy vytvořily skvělou atmosféru pátečního večera až do pozdních hodin.