Velikonoční koledování - 28. 3. 2016

Přidáno: 6. dubna 2016

Autor: Božena Melounová

Letošní Velikonoce, i když byly velmi brzy, tedy 27. a 28. března, přinesly krásné počasí, takže se tentokrát koledníkům chodilo o poznání veseleji. Přestože se o Velikonocích změnil čas na letní, tj. že se posunul o hodinu dopředu, naši mládenci nelenili, ráno si přivstali a přesně v osm hodin vyrazili na svoji každoroční pouť. Letos se začínalo prvními domy v ulici K Hájovně, takže jedněmi z prvních omlazených byly paní Melounová a paní Marešová. Dál už pak cesta zhruba 15ti členné skupiny koledníků včetně dětí pokračovala za zvučného doprovodu valchy Honzy Šťopky a zpěvu ostatních jednu ulici po druhé, až obešli celou ves.

Kromě této velké bandy koledovalo i několik skupinek tatínků s vlastní drobotinou. "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný..." znělo u každých dveří, někdy však byla tato tradiční koleda vystřídána originálními verši z vlastní produkce. Po řádném vyšlehání hospodyňky samozřejmě následovalo obdarování koledníků vajíčky, sladkostmi nebo jinými dobrotami či něčím ostřejším pro tatínky na cestu. Na závěr každé návštěvy uvázala paní domácí koledníkům na pomlázku mašli, takže na konci koledování se některé pomlázky pod jejich vahou prohýbaly.

Ani letos nechyběla naší kolednické bandě obří několikametrová velepomlázka, o kterou jako každý rok pečoval Vláďa Kostelecký. Se svým kolednickým symbolem plným vlajících pentlí prošli do oběda celou vesnici a pak nastalo v soukromí obvyklé sčítání a hodnocení výsledků koledy.

Letošní Velikonoce i díky pěknému počasí byly skutečně krásné a veselé.