Cimbálovka Poštár - 24. 4. 2015

Přidáno: 3. května 2015

Autor: Božena Melounová

Už jsme u nás měli vystoupení hudebních skupin různých žánrů, ale cimbálová kapela tu ještě nebyla. Tak trošku rozšíříme obzory našim spojilským obyvatelům a pozveme cimbálovou muziku, řekla si paní Hanka Hartmanová a ve spolupráci s obcí uspořádali Večer s cimbálovou kapelou. Volba padla na cimbálovou muziku Poštár z Frenštátu pod Radhoštěm. Jako obvykle se tato informace rozletěla formou pozvánky na plakátech, internetem a také v ústním podání.

V pátek 24. dubna v 18.00 se tedy do klubovny sportovního areálu nastěhoval cimbál, basa, housle a harmonika, na které střídavě hráli Petr Střalka, Tereza Pobucká a Jakub Štrunc. Toto trio nám kromě tradičních valašských folklórních písní i romských skladeb a skladeb z regionů Slovenska aj. předvedlo i několik cimbálových úprav skladeb modernějšího charakteru. Lákavé tóny známých skladeb nás donutily, že jsme se rádi připojili svým nesmělým zpěvem k muzikantům, ale to prostě jinak nešlo, a pokud někdo nedisponoval dobrým hlasem, svou přízeň vyjádřil alespoň podupáváním nebo poklepáváním na stůl. Kromě kvalitní hudební produkce všichni posluchači ocenili i všestrannost jednotlivých hudebníků, kteří se u cimbálu či houslí a basy různě střídali, podle toho jakou skladbu zrovna hráli.

Nejen skvělá hudební produkce byla na programu večera, ale také vynikající kachna se zelím a knedlíky nebo svíčková a samozřejmě moravská vína a nechyběly ani moravské koláče zvané "frgále", které napekla vlastnoručně paní starostka Miluše Telecká a po kterých se jen zaprášilo, ač byly právě z trouby vytažené.

Jen malou chybičku měl tento krásný večer, že účast nebyla valná. Sešlo se zhruba kolem 30 spojilských obyvatel. Ale, kdo přišel, určitě nelitoval, protože jsme potěšili své tělo kvalitním jídlem, tak svou duši vynikajícím kulturním zážitkem. Ještě dlouho nám v uších doznívaly podmanivé tóny cimbálu, i když už jsme se pozdě večer ubírali ke svým domovům.