Kurz velikonoční floristiky - 28. 3. 2015

Přidáno: 25. dubna 2015

Autor: Božena Melounová

Když jsme začali s obvyklou přípravou na Velikonoce, bylo jaro venku již v plném proudu, i když v kalendáři nastalo teprve před týdnem. To znamená, že se u nás ve Spojile konal kurz velikonoční floristiky, který pro naše šikovné maminky zorganizovala Obec Spojil. V sobotu 28. března kolem deváté dopoledne začaly do klubovny sportovního areálu proudit spojilské hospodyňky s košíky nebo krabicemi plnými materiálu pro velikonoční výzdobu. Další materiál pro ně jako obvykle zajistila paní Čápová. Některé účastnice kurzu ani nečekaly na oficiální zahájení a hned po příchodu se pustily nedočkavě do práce. V mnoha případech si donesly loňské věnečky a pouze jednoduchou úpravou, tj. výměnou staré zeleně za novou, oživily tuto dekoraci, že vzápětí vypadala jako nový originál. Většina výtvarnic měla dostatek zkušeností z mnoha předchozích let, kdy se u nás tento kurz pořádá, anebo mrkla k sousedovi pro trošku nové inspirace. Několik maminek bylo ale nováčky a ty rády uvítaly radu a pomoc naší oblíbené lektorky paní Jitky Folbrechtové a jejího syna Erika.

Zhruba po hodině se již v tělocvičně, to je jako obvykle místo určené pro odkládání dokončených dekorací, začaly stoly plnit závěsnými věnečky, květináčky, košíčky a dalšími nápaditými ozdobami, aby vše bylo řádně nafoceno pro obecní kroniku. Když jsme se po místnosti rozhlédli, připadali jsme si jako v jarní zahrádce plné barevných kytiček, jarní travičky a větévek, nebo jako na louce plné zajíčků, motýlků, kuřátek či slepiček, a samozřejmě snad na žádné dekoraci nechybělo alespoň jedno vajíčko.

Letos byla opět účast na kurzu hojná, sešlo se celkem 14 maminek a 12 dětí, a právě pro ně připravila paní Mirka Čápová ve spolupráci s panem Sváťou Rosypalem takové malé překvapení. Paní Mirka zajistila dostatek vyfoukaných vajíček, které pan Rosypal namaloval speciálními barvami, a tak byla vajíčka připravena k další výtvarné výzdobě. Děti si pak tato barevná vajíčka vlastnoručně pod dozorem Mirky a později i Erika omalovaly voskovými barvami, přesně tak jak to dělávají moravské malérečky. Byli jsme překvapeni, jaká krásná vajíčka malé šikovné ručičky dětí vytvořily.

Takže již kolem poledne si z klubovny sportovního areálu účastníci letošního kurzu odnášeli bohatou velikonoční výzdobu, kterou hned druhý den vyzdobili dveře svých domů, a děti malovaná vajíčka, která si v neděli mohly zavěsit na "Spojilský velikonoční strom".

Jsme rádi, že nás obec podporuje v těchto zajímavých aktivitách, a nezbývá než opět poděkovat paní Čápové za dokonalou přípravu kurzu, panu Rozsypalovi za pomoc s přípravou vajíček a samozřejmě velký dík patří našim milým lektorům paní Jitce Folbrechtové a Erikovi za jejich ochotu a trpělivost s malými i velkými účastníky kurzu.