Spojilský velikonoční strom - 29. 3. 2015

Přidáno: 26. dubna 2015

Autor: Božena Melounová

"Je tady jaro a naše náves je nějak smutná, musíme ji nějak vyzdobit," řeklo si několik spojilských žen, a tak se zrodil nápad postavit na návsi velikonoční strom. Po konzultaci s vedením obce a širším plénem příznivců této akce nastal první krok, a to vyhledání a uříznutí vhodného stromu. Po úvahách o menší břízce přišla s nabídkou paní Dana Štěpánková, že potřebují pokácet "kroucenou" vrbu před garáží. Její návrh byl všemi nadšeně přijat, a tak se asi deset dní před Velikonocemi na návsi, tam kde bývá postaven máj, objevila zhruba třímetrová vrba. Její kmen zapadl do otvoru v zemi, takže spíše připomínala keř, ale i tak splnila naše požadavky na velikonoční strom.

Dalším úkolem bylo ozdobení stromu, to bylo naplánováno na neděli 29. března ve 14 hodin odpoledne. Akce byla zveřejněna jak na plakátcích na úředních deskách, tak byla i vyhlášena obecním rozhlasem. V určený den a hodinu se postupně na návsi sešlo asi dvacet žen, mužů i dětí. Jako základní materiál se hodila vajíčka, která byla připravena paní Čápovou na sobotní floristiku. Vajíčka jednobarevná i malovaná (opět šikovnou rukou paní Mirky) děti i maminky zavěsily na mašličkách na vrbu. Velikonoční strom však přesahoval výškové možnosti žen a dětí, a tak jsme museli donést štafle a s pomocí pana Tomáše Kučery byla vajíčka pověšena i na horní větve. Kdo měl možnost, přinesl si svoje malovaná vajíčka a vlastní rukou si je zavěsil na strom. Takže bylo na strom zavěšeno celkem 135 vajíček jednobarevných, malovaných, olepených kytičkami i jinak ozdobených. Aby velikonoční strom byl bohatší, byly sem tam přivázány na větvičky i barevné pentle. "No, to je nádhera," říkali si všichni přítomní i kolemjdoucí.

Naše náves tak i v tomto chladném aprílovém počasí rozkvetla a potěší nejen spojilské obyvatele, ale určitě i všechny návštěvníky ještě několik týdnů.

Doufáme, že zdobení velikonočního stromu se stane novou spojilskou tradicí a všichni se těšíme již dnes na příští rok. Nejenže takto pěkně vyzdobíme naši náves, ale všichni se při tom dobře pobavíme a pro naše děti je to další zajímavá událost.