Betlémské světlo rozzářilo i naše domovy - 21. 12. 2014

Přidáno: 6. ledna 2015

Autor: Božena Melounová

V posledních letech se stalo milou tradicí, že i do naší vesničky doputovalo Betlémské světlo. Týden před Vánocemi dorazilo z Betléma betlémské světlo přes Vídeň, Brno až do Prahy, kde je ve svatovítské katedrále převzal kardinál Dominik Duka. Tak jako každý rok světlo do Prahy přivezli skauti. Betlémské světlo se pak během příštích dnů rozjelo do domácností po celé zemi.

K nám do Spojila je dovezla, jako již v minulých letech, rodina Kučerových. A tak v neděli 21. prosince v podvečer jsme se sešli u kapličky, abychom si plamínek tohoto hřejivého symbolu Vánoc odnesli do svých domovů. Ačkoliv venku počasí připomínalo spíše přicházející jaro, vánoční stromeček na návsi a zářící světelné ozdoby na kapličce a sloupech osvětlení nás ujišťovaly, že je čas předvánoční.

Krátké asi hodinové setkání plné vánočních koled v podání malých i velkých členů rodiny Kučerových a dalších zpěváků naplnilo všechny přítomné očekáváním krásných vánočních chvil. Cinkání rolniček v rukách malých dětí, kterých se v doprovodu rodičů sešlo nečekaně velké množství, rozzářený betlém na oltáři, svítící plamínky v lucerničkách, to vše nás naladilo příjemným pocitem, že Vánoce jsou skutečně nejkrásnější svátky.