Vánoční floristika - 29. 11. 2014

Přidáno: 17. prosince 2014

Autor: Božena Melounová

Ač venku není po sněhu ani památky, Vánoce se kvapem blíží. I naše náves se stejně jako všechny domácnosti připravuje na tyto výjimečné svátky. Letos se podařilo zajistit kurz vánoční floristiky na sobotu 29. listopadu, tj. den před první adventní nedělí. V sobotu se v altánu klubovny sportovního areálu postupně sešlo 24 žen a dívek a zhruba 14 dětí, aby si zhotovily Vánoční výzdobu do svých domovů. Po úvodních slovech námi oblíbené lektorky paní Jitky Folbrechtové o významu Vánoc se všichni pustili do pilné práce. Zkušené výtvarnice se rychle zorientovaly a záhy se na jejich zelených věnečcích, často již doma předem připravených, zaleskly třpytivé kuličky, stříbrné či zlaté hvězdičky a mnoho dalších zářivých ozdob. Žádný věneček či mistička nebo další vánoční dekorace by se samozřejmě neobešla bez mašliček tradičních vánočních barev a čtyř adventních svíček. Někdo dal přednost ozdobám zakoupeným v obchodě nebo z nabídky našich pořadatelů, někdo si donesl ozdoby přírodní ať doma usušené nebo donesené paní Mirkou Čápovou, která se každoročně pečlivě věnuje přípravě tohoto kurzu. Účastnice kurzu, které zde byly nováčky, s radostí přivítaly rady a pomoc paní lektorky, jak dekoraci uspořádat, aby se stala tou nejkrásnější vánoční ozdobou.

I v letošním roce jsme s potěšením uvítaly, že nám na pomoc přišel pan MVDr. Svatopluk Rozsypal, který dle přání maminek i dětí barvil oříšky, šištičky, hvězdičky a jiné ozdoby v té barvě, aby jim tyto drobnosti ladily do jejich výzdoby. Některé děti si dokonce obarvily ozdůbku vlastnoručně.

Do posledního místa zaplněný altán účastnicemi kurzu se během dvou hodin rozzářil překrásnými výrobky našich šikovných hospodyněk. Samozřejmě svoji ruku k dílu přiložili i malí učedníci či spíše učednice, a tak se stoly v tělocvičně sportovního areálu, kam se tyto skvosty odkládaly ke zdokumentování do archivu obecní kroniky, brzy zaplnily nádhernou vánoční výzdobou.

O první adventní neděli jsme si tak v mnoha našich domovech mohli zapálit první svíčku na věncích zhotovených šikovnýma rukama našich žen. Plápolající plamínek svíčky a vůně čerstvé zeleně věnců nám zpříjemnily alespoň na chvilku počínající shon vánočních příprav.