Kurz keramiky a batikování - 7. 11. 2004

Přidáno: 15. listopadu 2004

V neděli 7.11. 2004 uspořádala komise pro občanské záležitosti kurz keramiky a batikování. Kurzy proběhly v Domě dětí a mládeže – DELTA v Pardubicích na Dukle. Kurz keramiky vedla paní Folprechtová a kurz batiky paní Gabesamová.

Tvorba ozdobných výrobků z hlíny se prováděla dvěma způsoby. Vyválením hlíny na placku a postupně vykrajováním a lepením jednotlivých částí k sobě. Druhý způsob byl tvarováním na hrnčířském kruhu. Tento postup byl mnohem náročnější na šikovnost účastníků. Někdy pracovní postup a vzniklý výtvor vyvolal i veselí. Jak malí, tak i velcí „učni“ si však vyrobili mnoho pěkných a nápaditých předmětů, např. hrnečky, misky, různé nádobky, vánoční ozdoby, dokonce i autíčko. Po dostatečném vyschnutí hlíny budou výrobky vypáleny a případně potřeny glazurou. Tohoto kurzu se zúčastnilo asi deset zájemců.

Batikování si vyžádalo předchozí obstarání materiálu, na který se budou barvy aplikovat. Hedvábné šátky, ubrousky, ubrusy a jiné textilie se nejprve svázaly provázkem do ranečku a balíčků, potom se ponořily do barev z přírodních produktů jako bezinkové plody, cibulové slupky nebo třezalka. Po rozbalení barevného uzlíčku čekalo vždy překvapení, jaké vzory se na látce objeví. Další způsob bylo barvení látek přes šablony textilní barvou. V tomto případě záleželo jen na nápaditosti výrobce. Většina výrobků se povedla ke spokojenosti všech účastníků. Tento kurz navštívily jen čtyři zájemci. Oba kurzy se všem líbily a každý z účastníků si vyrobil nějaký předmět na ozdobu bytu či dáreček.