Letní spojilská slavnost - 9. 9. 2006

Přidáno: 15. září 2006

Sluneční paprsky zářily na jasně modré obloze a své hvězdičky posílaly na krásně se zelenající trávu. Dalo by se říci takřka pohádkové ráno do něhož jsme se v sobotu 9. září 2006 probouzeli. Po několikadenních přeháňkách jsme si mohli konečně oddychnout a doufat, že se vše vydaří. Vždyť pěkné počasí je základ pro zdárný průběh jakékoliv akce v přírodě. Tento den byl pro nás významný, ba přímo sváteční. Ne každému se v životě podaří být svědkem takové události, která v tento den čekala nás.

Požehnání a vyzdvižení nového zvonu do místní kapličky - to je obřad, jehož svědky nemůžeme být každý den. K tomu nás čekala prohlídka prostor nově vznikajícího technického, sociálního a společenského zázemí sportovního areálu a setkání rodáků naší obce. A tak jsme netrpělivě čekali, až udeří třináctá hodina a vše vypukne. V prostorách sportovního areálu jsme přivítali na tři sta našich spoluobčanů, rodáků, návštěvníků a hostů. Ve svém středu jsme uvítali biskupa Královéhradecké diecéze pana Dominika Duku, poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky pana Miloslava Souška, radního Pardubického kraje pana Petra Šilara, které za doprovodu starosty obce pana Jana Křivky přivezlo koňské spřežení v historickém kočáře. Dalšími našimi milými hosty byla radní Pardubického kraje paní Jana Smetanová, pan František Matúšů, předseda mikroregionu Svazku obcí Loučná, starostové obcí a zástupci firem zajišťujících investiční výstavbu v obci. Po slavnostním zahájení a zdravicích hostů se vydal slavnostní průvod za doprovodu dechové hudby pana Glosse z Kolína a jejich mažoretek na krátkou pouť, aby doprovodil nový zvon k místní kapličce. Nový zvon Václav byl převážen v historickém kočáře taženém koňmi uprostřed krásné květinové výzdoby, která vzešla z rukou místních žen. Koňské spřežení jej ladným tanečním krokem ve vší důstojnosti za doprovodu slavnostně oděných místních hasičů dovezlo až na místo určení.

U místní kapličky proběhl obřad požehnání nového zvonu biskupem Královéhradecké diecéze panem Dominikem Dukou. Poté byl vyzvednut do nové zvoničky místní kapličky a uskutečnilo se jeho první zvonění za ty, které nemohl vyprovodit na jejich poslední cestě. Druhé zvonění nového zvonu Václav bylo věnováno nejen šťastné budoucnosti naší obce a jejích obyvatel, ale šťastné budoucnosti všech lidí na celém světě a životu v míru.

Po skončení obřadu se všichni účastníci vrátili zpět do prostor sportovního areálu, kde se konal koncert dechové hudby pana Glosse a probíhalo setkání rodáků naší obce, kteří si společně zavzpomínali na doby svého dětství a mládí, které zde prožili. Vpodvečer se uskutečnila prohlídka nově budovaného objektu technického, sociálního a společenského zázemí sportovního areálu. K tanci a poslechu hrála až do časných ranních hodin country kapela Medvědi. Počasí nám přálo. O občerstvení se postarala cateringová společnost Bazalka ze Sezemic a místní hasiči. A tak si návštěvníci mohli dát nejen grilovanou kýtu, gulášek, klobásku a pivečko, ale také pravý nefalšovaný ovárek, který zdarma věnovali naši hasiči jako poděkování občanům za jejich podporu při různých akcích. Všichni účastníci si snad odnesli řadu pěkných vzpomínek a strávili zde pěkné sobotní odpoledne a večer. Nám nezbývá, než poděkovat všem, kteří se podíleli na zajištění této pro naši obec historicky významné akce a zasloužili se o její zdárný průběh.