Mikuláš ztratil plášť... - 6. 12. 2008

Přidáno: 12. prosince 2008

Koukám, jak ten čas letí. Než jsme se stačili trochu porozhlédnout, rok se s rokem sešel a opět nastal čas Mikulášské nadílky. I když jsme v loňském roce měli tolik dětí, že nadílka musela probíhat nadvakrát, tak v letošním roce jsme byli překvapeni ještě víc. Když jsme začínali s přípravami, tak jsme k naší velké radosti zjistili, že přestože je naše obec ve věku více jak 200 let, tak složením svých obyvatel je mladice. Vždyť jen dětí do 10-ti let věku tu máme padesát sedm, a to je "slušná porce". Takže se o její budoucnost nemusíme obávat.

Předpokládali jsme, že zájem o Mikulášskou nadílku bude velký, ale skutečnost předčila veškerá naše očekávání. Na Mikulášskou nadílku bylo přihlášeno 42 dětí od kojenců přes batolata, předškoláky až po zkušené "mazáky" školou povinné. Přičteme-li k tomu přihlášené dospělé – maminky, tatínky, babičky, dědečky a další příbuzné, museli jsme počítat s více jak sto účastníky. A teď nastala otázka, jak zorganizovat tuto nadílku pro všechny děti najednou, když do klubovny se nevejdou? A to byl ten pravý okamžik pro našeho pana starostu Jana Křivku a správce obecního majetku a sportovního areálu pana Záleského. V té době bylo již dokončeno zateplení altánu, aby se zvýšila kapacita klubové místnosti pro případ větších akcí. Co když ale bude mrznout? A tak se výše jmenovaní ujali nelehkého úkolu. Jednali, sháněli, jezdili, až se jim během čtrnácti dnů podařilo takřka nemožné a v pátek v podvečerních hodinách, v předvečer Mikulášské nadílky, mohl správce sportovního areálu oznámit, že se začalo zkušebně topit v nových krbových kamnech a v altánu bylo stejně útulno jako ve vytopené klubovně.

Konečně přišel ten očekávaný okamžik, sobota 6. prosince, blížila se 17. hodina a klubovna i altán sportovního areálu se začaly plnit našimi malými i většími ratolestmi v doprovodu rodičů a prarodičů. Tady je na místě poděkovat rodičům, že skutečně vyslyšeli žádost organizátorů a přišli se svými ratolestmi těsně před 17. hodinou, abychom vše mohli v klidu a dostatečně připravit. Zatímco se naši nejmenší připravovali na nadílku a dychtivě očekávali příchod Mikuláše se svým nebeským kolegou Andělem a pekelným doprovodem, tito nadělovali přímo na hřišti několika capartům, kteří byli těsně po nemoci a nemohli do velkého kolektivu.

Mezitím všechny přítomné děti a jejich doprovod přivítala místostarostka obce paní Telecká. Děti si připravili pro Mikuláše a jeho doprovod překvapení v podobě stylové říkanky v podání toho nejodvážnějšího Danečka Starého. Po krátké slovní rozcvičce dětí přišla ta dlouho očekávaná chvíle. Zazvonil zvonec a pohádky nebyl konec, ale do místnosti vstoupili dlouho očekávaní Mikuláš s Andělem v doprovodu několika pekelníků. Po krátkém přivítání těchto aktérů a přednesení říkanky výše citovaným Danečkem se ujal slova Mikuláš a nadílka začala. Mikuláš vyvolával jednotlivé děti a z Knihy hříchů jim předčítal jejich prohřešky i dobré skutky. Starý čert mu občas nahlížel přes rameno a neustále něco blekotal. Sem tam pustil něco hrůzy, takže u některých nechyběly ani slzičky. Mladý čertík zase rozverně poskakoval okolo dětí a snažil se je přilákat před Mikuláše. Přestože ne všechny dětičky byly úplně "svaté" vyjma miminek a batolat, tak všechny dostaly dáreček v podobě textilního pytlíku s ovocem a sladkostmi. Něco se našlo i pro našeho nejmenšího človíčka, dvouměsíčního Tomáše Kosinu, který prostřednictvím své sestřičky Nikolky obdržel plyšáčka. Dostalo se na každého, a tak snad byla naše dítka spokojená.

Chceme touto cestou poděkovat všem organizátorům, Mikulášovi, Andělovi, našim čertům a zvláště pak panu Ministrovi a jeho mladičké asistentce Lee, který zajišťoval ozvučení celé akce.