Velikonoční floristika - 28. 3. 2009

Přidáno: 10. dubna 2009

Letošní Velikonoce si daly na čas, připadnou až na 12. a 13. dubna. V loňském roce byly již koncem března zahrádky plné jarních kytiček a keře zlatého deště zářily do daleka svou žlutou barvou. Letos se konec března zdaleka nepodobal tomu loňskému. Zima si s námi mnohem více zašpásovala, a tak na zahrádkách a skalkách teprve rozkvétaly časné jarní kytičky.

Zato v sobotu 28. března to ve spojilském sportovním areálu rozkvetlo barevným jarem. Obec uspořádala kurz velikonoční floristiky. Opět byl o tuto akci velký zájem. Sešlo se 16 dospělých a 4 děti. Sice se tentokrát kurz nepodobal klasickému kurzu s výukou. Ale paní lektorka Folbrechtová každému účastníkovi ochotně poradila, jak postupovat, co ještě ten věneček nebo kytička potřebuje, nebo si jednoduše každý nabral inspiraci od souseda. Větší "výtvarníci" vyráběli především věnečky, ozdobné misky a květináče a ti menší košíčky a jiné milé drobnůstky. Takže v poledne se místnost vytápěného altánu ve sportovním areálu rozzářila pestrobarevnou paletou jarních barev, především žluté, zelené, červené a oranžové, což jsou symbolické barvy pro Velikonoce. Neodmyslitelnou součástí většiny velikonočních dekorací byla i vajíčka v barvě přírodní nebo omalovaná, polepená kytičkami apod. Bylo se opravdu na co dívat a co obdivovat. Každého potěší a zahřeje pochvala od druhého, a radost z toho, že umím vlastníma rukama vytvořit něco hezkého a vyzdobit si svůj domov, stojí za trochu snahy a námahy.

Protože se kurzu účastnily především ženy, a tudíž jim nezbyl čas postarat se rodině o sobotní oběd, mohli si účastníci kurzu po vysilující práci i s celou rodinou pochutnat na výborném obědě přímo v areálu.