"Cesta" ke koledě - Tříkrálová sbírka - 6. 1. 2011

Přidáno: 10. ledna 2011

Autor: Mgr. Iva Plecháčková

Je dobře, že staročeská tříkrálová koleda díky charitním sbírkám opět ožila a že se nový rok začíná se sousedským přáním všeho dobrého. Především jde o lidské setkání, a musím přiznat, že pokladnička mi tu sousedskou atmosféru vždy trochu narušovala. Proto jsme několik let chodili bez ní a naopak sami rozdávali perníčky.

Charita oživila tříkrálovou tradici a vtiskla jí i tuto formu konkrétní pomoci, což i dříve byla podstata každého koledování. Myslím, že radost z vánočního obdarování by měla být tak velká a hluboká, že přeroste i v obdarování těch nejpotřebnějších, kterých je kolem nás stále dost.

Letos se skupina "tří králů" rozrostla na deset a je otevřena do budoucna i pro další "krále". Velice mě potěšilo, když jeden z "králů" prohlásil, že dal koledování přednost před počítačem. A i o toto jde, dělat ty nejobyčejnější věci, které dělali naši předci, zpívat, hrát a setkávat se.

Poznámka pod čarou: Omlouváme se těm, u kterých jsme se nestihli zastavit, i těm, které jsme případně vyrušili.

Dodatek redakce:

Tato Tříkrálová sbírka se konala v naší obci Spojil. Potěšující je ta skutečnost, že se do ní jako koledníci zapojilo více dětí. Letos jsme mohli tři krále vidět nejen v podání dětí rodiny Plecháčkových, ale také Lukáše a Petra Kmentových, rodiny Pospíšilových a Kühnových či Matěje Sütta. Všem organizátorům, zejména pak dětem, které přijaly úlohu tříkrálových koledníků, a všem dárcům patří naše upřímné poděkování.

Letošní Tříkrálová sbírka poprvé ve své historii překročila celostátně hranici 70 milionů Kč. Charitní tříkráloví koledníci vysbírali do sedmnácti tisíc kolednických pokladniček částku 72,5 milionů korun.

Letošní leden tak přinesl rekordní výsledek v dosavadní, v celostátním měřítku již jedenáctileté, historii sbírky. Výtěžek sbírky podpoří stovky záměrů na podporu nemocných, seniorů a lidí v sociální nouzi.