Ve Spojile kultura a vzdělání neusnuly - nové akce, přednášky, exkurze

Přidáno: 28. února 2011

Jak se říká: "změna je život", a tak i v tomto duchu se rozhodl nově zvolený předseda výboru pro občanské záležitosti Libor Kment zaměřit společenský život našich občanů na trošku vzdělávání a poznání. Zajistil pro naše občany několik přednášek a diashow z cest po dalekých zemích. Takže v průběhu ledna a února měli naši zájemci o cestování možnost zúčastnit se následujících akcí.

Diashow Bajkal - klenot v srdci Sibiře, kterou navštívilo deset občanů (akce byla zacílena na naše seniory od 60 let věku). Přednáška se konala dne 19. 01. 2011 v Kulturním domě Hronovická od 18 hod. Z částky vstupného 70 Kč obec každému uhradila 35 Kč. Martin Loew ve své diashow o Bajkalu seznámil návštěvníky s městem a provincií Irkutsk a s ostrovem Olchon, který se nachází v nejhlubším jezeře světa. Povyprávěl také o buddhistickém klášteru města Ulan Ude a o přírodních krásách sibiřské tajgy.

Diashow Irsko 1 - země tajemných klášterů a hradů, zelených pastvin a divokých mořských útesů, s dobrými lidmi a všude znějící hudbou (akce byla opět zacílena na seniory od 60 let věku). Cestování na daleký sever se prostřednictvím cestovatele Martina Loeweho se uskutečnilo dne 22. 2. 2011 v Kulturním domě Hronovická od 18 hod. Vstupné bylo opět dotováno obcí ve výši 35 Kč. Přednášky se účastnilo sedm občanů. Odvoz byl na obě akce zajištěn autem obce a JSDH Spojil, které řídil Miloš Záleský.

Další zajímavou akcí pro naše seniory, a nejen ty, byla prohlídka továrny TPCA Kolín (Toyota, Peugeot, Citroën Automobile). Pro zájemce byl za úhradu 100,- Kč přistaven autobus dne 8. 2. 2011 s odjezdem ve 14 hodin. Všech 22 občanů bylo prohlídkou velmi nadšeno, protože je zážitek na vlastní oči vidět, jak se dohromady po kouskách skládají "naši miláčkové", kteří nám pak umožní rozjezd do dálek, které známe jen většinou z obrázků.

Návštěva závodu se skládala z následujícího programu:

  • 1. část 25 min - film o historii a výrobě TPCA
  • 2. část 45 min - prohlídka výrobních provozů na elektrických vláčcích
  • 3. část 10 min - na konci prohlídky průvodci zodpoví dotazy návštěvníků