Cesta do Afriky - 29. 3. 2011

Přidáno: 5. dubna 2011

V úterý 29. 3. 2011 se konal první cestovatelský večer v klubovně sportovního areálu ve Spojile, na který nás pozval člen zastupitelstva obce Spojil a starosta SDH Spojil Ing. Jan Meloun. Jeho poutavý výklad doprovázený promítáním bohatého množství fotografií a krátkými video sekvencemi nás zavedl do čtyř zemí západní Afriky. S téměř šesti desítkami posluchačů se podělil o své cestovatelské zážitky, které tu a tam "opepřil" různými příhodami, které na svých cestách zažil.

Na trase dlouhé 4 500 kilometrů jsme navštívili bývalé otrokářské pevnosti "Zlatého pobřeží" a pěší safari v národním parku Mole v Ghaně. Naše společná cesta nás dovedla k hrochům na jezeře Tangléra a podívali jsme se do Ouagadougou v Burkině Faso. Naší pozornosti neunikla ani hliněná města a mešity, či životadárná řeka Niger a tajemné pouštní město Timbuktu v Mali. Na své dlouhé cestě jsme se podívali na tržiště se zvířecími fetiši a amulety pro Voodoo náboženství v Lomé ve státě Togo. Zúčastnili jsme se zde obřadu místního šamana nad osobními amulety.

Dozvěděli jsme se i spoustu zajímavostí, jak vypadají africké brambory yam, že častým obchodním artiklem je zde pouliční prodej vody. Shlédli jsme spoustu tamní zajímavé fauny a flóry. Byl nám zprostředkován i reprodukovaný přenos "komunikace hrochů" na jezeře Tangléra. Na závěr bylo asi překvapením pro téměř všechny účastníky, že naše republika nezanechává své stopy v afrických zemích pouze prostřednictvím svých turistů a cestovatelů, ale také prodejem piva. Dokladem toho byla návštěva obchodu s alkoholem v hlavním městě Toga, Lomé, kde bylo nabízeno pivo Zlatopramen. Prohlédnout jsme si mohli i řadu suvenýrů.

Dokladem toho, že procestovat více jak 4,5 tisíce kilometrů dlouhou trasu čtyřmi africkými zeměmi není jednoduché, je i naše společná čtyřhodinová cesta tohoto večera v klimatu občas připomínajícím to africké. Za pěkný cestovatelský zážitek patří poděkování našemu průvodci Ing. Janu Melounovi.