Velikonoční floristika - 16. 4. 2011

Přidáno: 22. dubna 2011

Velikonoce jsou pro mnohé stále svátky jara, i když se v podstatě jedná o křesťanské svátky. Ale pár dní před tím, než se kurz floristiky měl konat, to vůbec nevypadalo jako jaro, studený vítr nás zahnal zpět do kabátů a bund, občas proletoval i sníh. Taková zima nepřispěje k dobré náladě, a navíc v sobotu ráno 16. dubna byla celá vesnice zahalena hustou mlhou. Z "To je divné jaro", říkali si mnozí, ale přesto v 9.30 vykročili směrem ke sportovnímu areálu, kde se ve vytopeném altánu pod vedením lektorky paní Folbrechtové kurz velikonoční floristiky opět konal.

Hned po příchodu se každému zlepšila nálada při pohledu na krabice plné barevných kytiček, vajíček, mašliček, zlatých kuřátek a mnoha dalších pestrých drobností. To vše se pomalu začalo přemisťovat do misek, košíčků, květináčků a na věnečky, kde spolu se zelenými větvičkami začaly pod rukama našich šikovných maminek a dětí vznikat krásné velikonoční ozdoby, za které by se nemusel stydět žádný obchodník s velikonočními dekoracemi. Ba, dá se říci, že některé byly tak nádherné, že bychom je v obchodě marně hledali. Většina účastnic kurzu byla již zkušenými výtvarnicemi a ti noví od nich mohli získat inspiraci nebo požádat paní lektorku o pomoc.

Pozadu s tvorbou výzdoby nezůstaly ani naše děti, kterých z celkového počtu 28 účastníků přišlo 9. I jejich ozdůbky byly výsledkem šikovných ručiček a dětské fantazie. Na konci kurzu si děti vyzkoušely i vykrajování perníčků z těsta, které paní lektorka předem připravila a v kuchyni místní klubovny za chvíli zavoněl perník.

Nastalo poledne a lavice a stoly byly zaplněny tou jarní barevnou krásou, která pak ozdobila stoly, stěny i dveře našich domů. I sluníčko bylo zvědavé a v poledne vykouklo, aby se tu pestrou výzdobu také podívalo. Až půjdete Spojilem, tak se dobře dívejte na dveře domů, jakou nádheru umí naše hospodyňky vytvořit.

To vše by se však neodehrálo bez rozsáhlých příprav a spousty shánění pěkného a kvalitního materiálu, a o to se pečlivě postarala paní Mirka Čápová. Navíc přinesla i dvě plata barevných kraslic, které vlastnoručně malovala a všem je dala k dispozici pro použití na své ozdoby. Za to jí všichni upřímně děkujeme a těšíme se další pěkné chvíle při podobných akcích.