Velikonoční floristika - 12. 4. 2014

Přidáno: 16. dubna 2014

Autor: Božena Melounová

Letošní Velikonoce si daly trochu na čas, protože byly až 20. a 21. dubna. Venku vše dávno již kvetlo, a tak jsme se nemohli dočkat, až konečně budeme vyrábět výzdobu na Velikonoce. Letos nám příroda v zahradách svojí krásnou barevností květů připravila velkou konkurenci.

Přesně podle dlouhodobého plánu týden před Velikonocemi se v altánu naší klubovny vše zazelenalo a v miskách, košíčkách a na věnečcích rozkvetly barevné jarní kvítečky, usadila se malovaná vajíčka, potom se k nim nastěhovali zajíčkové, kuřátka, slepičky a sem tam přiběhla i ovečka, a dokonalost výrobků dokončily pestré mašličky.

Ani děti se nezalekly náročnosti této tvorby a pod jejich ručičkama vzniklo mnoho malých květináčků a věnečků. Bylo tu však pro ně připraveno ještě milé překvapení, a to malování skleněných závěsných ozdob s motivy motýlků, letadélek, ptáčků, nebo si mohly nalepováním papírových kytiček vyrobit velikonoční vajíčko. Velmi milým dárkem určitě bude i velikonoční přáníčko s vlastnoručně omalovaným keramickým zvířátkem. Tato práce je zaujala a moc se jim líbila a všem se jejich drobná výzdoba skutečně povedla.

Po mnohaletých zkušenostech s vytvářením velikonoční výzdoby již maminky nemusely požadovat tolik konzultací od lektorky, a tak se paní Jitka Folbrechtová a její syn Erik mohli plně věnovat dětem.

Po více jak dvou hodinách pilné práce se lavičky v tělocvičně zaplnily výrobky v různě barevně laděných tónech, které vyšly ze šikovných rukou zhruba 20 našich žen a 9 dětí. Nic však nemůže nahradit ten krásný hřejivý pocit, když nám naše příbytky rozkvetou vlastnoručně zhotovenými ozdobami. Za to je nezbytné poděkovat především paní Mirce Čápové, která pro nás opět vše pečlivě připravila, a již výše uvedeným lektorům, kteří se nám a především dětem ochotně věnovali.