SDH - výcvik práce s motorovou pilou - 5. 4. 2014

Přidáno: 9. dubna 2014

V rámci výcviku práce s motorovou pilkou se členové SDH rozhodli pokácet některé náletové stromy a keře podél toku Spojilského odpadu.

V sobotu 5. dubna se v 9 hodin ráno sešlo 6 členů hasičské jednotkys předem domluveným vybavením : motorovépily - J. Novák a J. Meloun, traktůrek s vlekem - M. Záleský a silné paže na odklizení dřeva - L. Kment, Č. Škoda a L. Čáp. Takto vyzbrojená skupina hasičů se pustila do nelehkého úkolu pokácet keře a stromy, které jednak vadí v průjezdu po cestě a především zasahují z břehu do toku Spojiláku, čímž by mohly omezit jeho průchodnost nebo zapříčinit nežádoucí ucpání naplaveninami například v případě bleskové povodně způsobené přívalovými srážkami. Byla to skutečně velká dřina jak pro ty, co káceli, tak pro všechny ostatní, kteří odklízeli poražené stromy a větve, protože pohybovat se na svažitém terénu a manipulovat zde s pilkou či přenášet pokrácená polena, vyžadovalo hodně sil a obezřetnosti.

Po téměř čtyřhodinovém úsilí byly postupně vyřezány nevhodné keře podél Spojiláku a pokáceny některé stromy především u můstku směrem na Staročernsko. Na můstku vyrostla velká hromada polen, které Miloš Záleský na vleku postupně odvozil do sportovního areálu jako palivové dřevo pro potřebu obce při pořádání různých akcí. Za můstkem pak na místě určeném k odkládání dřevního odpadu, vyrostla ohromná hromada větví, které budou zpracovány štěpkováním.

Uspořádání této akce hasičů přineslo současně tři pozitivní věci:

  • Procvičení práce s motorovou pilkou.
  • Odstranění nežádoucích keřů a stromů podél toku Spojiláku jako protipovodňové opatření.
  • Zajištění zásoby palivového dřeva do sportovního areálu.

Prostě a jednoduše, když se naši hasiči do něčeho pustí, je to vždy přínosem pro naši obec a všechny její obyvatele.