V. reprezentační ples obce Spojil a SDH Spojil - 18. 1. 2013

Přidáno: 25. ledna 2013

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil

Tak konečně nastal ten netrpělivě očekávaný den, kdy spojilští dobrovolní hasiči spolu s obcí Spojil uspořádali reprezentační ples. Letošní jubilejní pátý ročník se konal v pátek 18. ledna 2013 a to jako vždy v sále našeho oblíbeného kulturního zařízení v Chotči. Jak už je naším ustáleným zvykem, tak doprava na ples byla zajištěna ze Spojila autobusem ve dvou časových intervalech. Pro mimořádné požadavky na dovoz i odvoz byla panem Záleským navíc zajištěna doprava obecním hasičským vozidlem. Velmi nás potěšila velká účast – letos to bylo celkem rekordních 115 lidí.

Při vstupu do sálu přivítal tradičně spojilský starosta každého hosta osobně a všechny dámy obdržely krásnou oranžovou růžičku. Hned po příchodu si mohl každý zakoupit od hasičů losy do tomboly. Zájem byl podle očekávání velký, protože nabídka všech téměř 40 vystavených cen tomboly byla skutečně velmi lákavá.

Ples zahájil starosta hasičů Ing. Jan Meloun, který všechny přivítal, popřál všem pěknou zábavu a pozval je k nákupu losů do tomboly o přestávkách v průběhu plesu. Poté plesové hosty přivítal a pozdravil starosta obce Spojil pan Jan Křivka, který přišel s nečekaným překvapením – informoval přítomné o tom, že se na obecní úřad obrátil pardubický občana a sdělil, že mu náš spojilský soused pan Pavel Vondra svým rychlým zákrokem a poskytnutím první pomoci zachránil život při náhlém zdravotním selhání. Starosta nyní jménem obce (příjemně překvapenému) Pavlovi za tento skutek poděkoval a řekl, že obec i dobrovolní hasiči jsou hrdí na to, jakého mají mezi sebou obětavého člověka. Poté mu předal dárek, který jej velmi potěšil.

Potom se již všichni vrhli na taneční parket a užívali si hudební produkci skupiny Rytmus. Zněla jak hudba klasická v rytmu polky či valčíku, tak i pomalejší pro odpočinek u ploužáků. Nejvíce se však asi hrála pop-music a občas také folk či country. Aby mohli načerpat nových sil a doplnit energii, tak si mohli tanečníci vybrat z nabídky několika výborných jídel z kuchyně místní chotečské restaurace. Spojilský ples je zde opravdu vyhlášenou událostí, při které se tu uvaří nejvíce jídel ze všech akcí po celý rok.

Zábava plynula rychlým tempem a tak se přiblížil čas plný napětí a také trochu legrace, a to losování hasičské tomboly. Jak už to tak bývá, na někoho se štěstí usmálo, mnohdy i vícekrát, a někdo si musí počkat zase na příště. Někteří výherci dávali svou radost najevo velmi okázale, někdy třeba i taneční kreací. Ceny byly většinou velmi praktické, především věci do domácnosti, vybavení pro motoristy a občas také lahvinka vína nebo něčeho ostřejšího. Hlavní cenou bylo letos krásné kancelářské křeslo a k němu jako bonus dárkový koš. Po vylosování tomboly se zábava opět rozproudila v tanečním rytmu a byla o to veselejší, neboť mnozí neváhali navštívit během plesu ledový bar, kde si mohli dát panáčka a popovídat si se svými sousedy a přáteli, případně se s novými seznámit.

Bohužel, vše krásné musí jednou skončit, a tak i náš ples se s námi rozloučil poslední skladbou. Chvíli po druhé hodině noční postupně plesoví hosté nastoupili do autobusu a plni příjemných dojmů se nechali odvézt domů. Ples se nám letos moc vydařil, všichni se výborně bavili a užili si nejen mnoho tance a zpěvu, ale také družného hovoru se svými sousedy či známými a také spoustu legrace. Samozřejmě je také naší milou povinností poděkovat všem více než patnácti sponzorům, kteří finančně podpořili naši tombolu. Těšmě se už nyní společně na další spojilský ples v příštím roce.