Velikonoční koledování - 1. 4. 2013

Přidáno: 6. dubna 2013

Již v týdnu před Velikonocemi jsme občas obdrželi příděl sněhové nadílky, takže oteplení a troška sluníčka na Velikonoční neděli nám dala naději, že se snad i koledování vydaří. Jako v loňském roce se zase sešla parta mládenců a mužů, aby našim děvčatům a ženám dopřála trochu toho "omlazení". Parta asi šestnácti koledníků v čele s harmonikářem Křivkou, "valchovým mistrem" Šťopkou, Honzou Volšem, Honzou Melounem, Sváťou a dalšími vykročila ráno v osm hodin ze srazového místa na návsi a postupně obešla ulici po ulici, dům od domu.

Za doprovodu harmoniky, valchy a dalších drobných doprovodných hudebních nástrojů putovala skupinka naší obcí prozpěvujíc lidové písničky. Škoda, že kvůli zdravotním potížím odpadl harmonikář hned na počátku, a tak z hudebního tělesa zůstala jen polovina. Tato ztráta však byla nahrazena o to silnějším zpěvem ostatních. Když jim hospodyně nebo děvče otevřelo vrátka, následovala smršť koledování ze všech stran a svištění pomlázky splnilo svůj účel. Na letošní studené počasí byl nejlepší lék malý "panáček" na zahřátí, kterým žádná hostitelka nešetřila. Hospodyně se předháněly ve své nabídce připravených lahůdek, jimiž žádný z koledníků nepohrdl. Pak se ještě, především dětem, rozdávala malovaná vajíčka a čokoládová zvířátka. Ve finále zbývalo ještě uvázat mašli na společnou "velepomlázku", kterou jako loni ochraňoval Vláďa Kostelecký, letos ale vzhledem k chladnému počasí bez kloboučku.

Kromě této velké patry chodilo koledovat po Spojile ještě několik skupinek koledníků 3–5 členných, především tatínků s dětmi, které byly po zásluze za pěkné koledování odměněny vajíčky a jinými dobrotami. Těsně před polednem, kdy koledování podle zvyku končí, poslední skupinka mladíků dorazila k poslednímu stavení na své štaci.

Naše velká kolednická banda pak složila své unavené nohy a hlavy u Štěpánkových, aby zhodnotila své nabyté dobroty v koších dříve, než vyrazí zpět do svých domovů. Všichni se již dnes těší na koledování v příštím roce a doufají, že k nim bude příroda laskavější a pošle nám trochu více sluníčka.