Vánoční turnaj ve stolním tenisu - 8. 12. 2018

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil a velitel hasičské jednotky

Pořádaný Sborem dobrovolných hasičů obce Spojil a Sportovním klubem Spojil z.s.

Zkraje vánočního období se v naší vesnici tradičně odehrává již po mnoho let také jedna sportovní událost, kterou je Vánoční turnaj ve stolním tenisu. Náš Sbor dobrovolných hasičů uspořádal již jeho

13. ročník - letos nově ve spolupráci se Sportovním klubem Spojil z.s. a jako obvykle také s podporou obce Spojil. V sobotu 8. prosince kolem 14,00 hod se sešlo k prezenci v klubovně spojilského sportovního areálu 10 hráčů v mužské kategorii, 3 v ženské kategorii a 2 v kategorii starších dětí (do kategorie mladších dětí se letos nikdo nepřihlásil). Celkem jsme tedy přivítali 15 sportovců.

Po přivítání starostou hasičů Honzou Melounem, sportovním vedoucím Tomášem Záleským za hasiče a Pavlem Roztočilem za spojilský Sportovní klub následovalo vysvětlení hracího systému a pravidel a poté rozlosování mužské kategorie.

Jako obvykle bylo z důvodu velkého množství hraných zápasů nutné přidat ještě druhý pingpongový stůl do prostoru restaurace, aby se mohlo hrát současně na dvou frontách – v tělocvičně pánové a v klubovně pak dámy a spojilská dítka. Zápasy byly hrány na 2 vítězné sety a tzv. malé skóre – tj. každý set měl 11 míčků a podání se střídalo po dvou míčcích. Ženy a děti hrály systémem každý s každým. Herní systém v mužské kategorii byl takový, že byly rozlosovány dvě základní skupiny A a B po pěti hráčích, v nichž hrál každý s každým a celkem tak bojovali ve 20 zápasech. Dále se pak ve finále utkali první a druzí z obou skupin opět systémem každý s každým a odehráli tak celkem 6 zápasů. Po celé odpoledne i večer zde vládla příjemná sportovní atmosféra a diváci především z řad odpočívajících hráčů občas přecházeli mezi tělocvičnou a restaurací, aby mohli shlédnout zápasy všech tří kategorií. Především mužské finálové zápasy pak byly skutečně nevšední podívanou, protože někteří hráči byli opravdu velmi vyrovnaní. Aby byli naši sportovci při namáhavých výkonech dostatečně občerstveni, byl pro ně zdarma zajištěn stálý přísun nealkoholických nápojů. Zájemci si mohli dopřát i pivko (dokonce i speciální nefiltrované plzeňské) či něco dobrého na zub jako například debrecínské párky, chalupářskou polévku či škvarkovou pomazánku.

Slavnostní vyhlášení vítězů starší dětské kategorie proběhlo na jejich žádost již ve čtyři hodiny. V šest hodin večer proběhlo pak slavnostní vyhlášení vítězů v kategoriích dospělých - ti získali všichni od obce Spojil poukazy na občerstvení v klubovně a dále byla mužská kategorie obcí obdarována věcnými cenami sportovního charakteru. Od hasičského sboru obdržely ženy krásné trofejní poháry a to samé děti - ty navíc i sladkosti. Od hasičů dostali všichni na medailových pozicích samozřejmě i tradiční diplomy a mezi cenami byly i lahve či lahvičky vína od starosty hasičů a hasičské focené kalendáře od Tomáše Záleského. Vítězové prvního místa všech tří kategorií dostali tradičně ještě velké putovní poháry, na kterých bude zapsáno jejich jméno. Ne příliš překvapující zajímavostí letošního ročníku byla opětovná obhajoba zlata Petrem Dvořákem, který tak dosáhl již šestého víťezství v řadě. V ženské kategorii se podařilo získat zlato podruhé po pěti letech Janě Netušilové, která má za sebou navíc již také čtyři stříbrná umístění. Pořadí vítězů je tedy toto:

Mužská kategorie:

1. místo – Petr Dvořák

2. místo – Jiří Netušil

3. místo – Tomáš Záleský

Ženská kategorie:

1. místo – Jana Netušilová

2. místo – Hana Hartmanová

3. místo – Alena Kostelecká

Starší dětská kategorie (od 10 do 15 let):

1. místo – Jakub Kučera

2. místo – Michala Kučerová

Závěrem starosta hasičů poděkoval všem hráčům, organizátorům turnaje a sponzorům. Nakonec jsme si připili šampaňským, které všem hráčům věnovala a osobně přinesla starostka obce Radka Ministrová.

Věříme, že se všem účastníkům turnaje i divákům letošní ročník líbil a užili si při něm krásné sportovní odpoledne, na které pak navázalo velmi příjemné sousedské posezení až do večerních hodin.