Spojilská míle - 15. ročník - 1. 9. 2013

Přidáno: 14. září 2013

Ani jsme se nenadáli a od roku 1998, kdy se uskutečnil první ročník Spojilské míle, uběhlo 15 let, takže se letos 1. září konal již jubilejní 15. ročník. Jak je z uvedených dat zřejmé, dlouholetá spolupráce klubu NAC Pardubice, obce Spojil a spojilského Sboru dobrovolných hasičů se vydařila a přinesla i kýžený výsledek, a to především propagaci cyklistického sportu mezi dětmi, dobrou zábavu pro děti i jejich rodiče, a v neposlední řadě možná i počátek budoucích cyklistických závodníků.

Na trati dlouhé 1200 m, tzv. Spojilské míli, se opět sešlo v neděli 1.září ve 14 hodin u sportovního areálu ve Spojile celkem 30 dětí, aby změřily v několika kategoriích své síly a sportovní dovednost. Velmi potěšující je, že z celkového poštu bylo 20 závodníků ze Spojila. Batolata na šlapadlech či odrážedlech, předškoláci na "minikolech" i školáci na již velkých bicyklech zápolili s nasazením všech sil o vítěznou pozici ve své kategorii. Velkou posilou v boji vždy bylo povzbuzování rodičů a jiných fanoušků. Některé malé závodníky na trati pro jistotu doprovázeli na kole či v běhu jejich rodiče. Aby byla zajištěna bezpečnost před případnými projíždějícími automobily a také aby žádný účastník závodu nezabloudil z trasy, prováděli spojilští dobrovolní hasiči na odbočkách dohled a vždy je správně nasměrovali.

Medaile, diplom a věcná či sladká odměna čekala na ty, kteří se dostali na stupně vítězů. I když vítězství potěšilo ty nejlepší a tím se jim dostalo řádného ocenění, žádný z účastníků závodu nepřišel zkrátka a každý dostal za svou snahu malou odměnu od pořadatelů a sponzorů.

Jak se stalo tradicí, byl úbytek sil v závodu doplněn občerstvením v podobě opečeného buřtíka či klobásky, které pro děti připravili naši hasiči.

Závodem, oceněním vítězů a opečením buřtíků však tato akce ještě nekončila. I letos se odvážní jednotlivci utkali v pěveckém a recitačním přednesu. Nešlo vskutku o žádnou velkou soutěž, ale o to představit se nejen jako dovedný cyklista, ale i jako umělec v jiné oblasti. Za tento výkon si pak každý soutěžící pochutnal na kousku ze tří připravených krásných dortů. Do pozdních odpoledních hodin se ze sportovního areálu ozývaly pějící dětské hlásky a také smích publika v reakci na vtipy vyprávěné především chlapci.

Hlavní cíl celé akce - dobře se pobavit, vyšel na 100 % a nemalou měrou k tomu přispělo i krásné počasí.