Oslava 95. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů ve Spojile - 13. 5. 2017

Přidáno: 13. srpna 2017

Autor: Ing. Jan Meloun, starosta SDH obce Spojil a velitel hasičské jednotky

Milí spojilští spoluobčané,

jak čas plyne stále dál a dál, tak v letošním roce 2017 zde máme již 95. výročí založení Sboru dobrovolných hasičů ve Spojile, k čemuž došlo přesně 4. dubna roku 1922.

Ještě máme v paměti nedávné devadesátiny našeho hasičského sboru, které jsme v roce 2012 oslavili spolu s 20. výročím samostatnosti obce Spojil, a už tu máme oslavu další, tentokráte půlkulatiny.

Spojilští dobrovolní hasiči se dohodli užít si tuto oslavu i s ostatními obyvateli naší obce, a proto jsme je všechny pozvali (jak běžnými moderními informačními kanály, tak i tradiční papírovou pozvánkou do schránek) na přátelské neformální posezení ve spojilském sportovním areálu. Oslava se konala v sobotu 13. května od 16,00 hod.

Pro rozptýlení si mohly děti i jejich rodiče užít stříkání vodou našimi ručními stříkačkami "džberovkami" na plechovky, což byla nejen velká zábava, ale pro někoho i pěkná dřina, protože namísto čerpadla bylo pohonem pumpování rukama. Zájemci si mohli před hasičskou zbrojnicí prohlédnout i hasičské zásahové vozidlo a veškerou hasičskou techniku a vybavení, které byly nově umístěny na speciálně upraveném přívěsném vozíku - byla to taková premiéra představení této naší čerstvé chlouby veřejnosti. Kromě hasičské techniky byla k vidění (a k osahání) i obecní komunální technika jako traktory a sekačky.

Slavící hasiči i všichni ostatní hosté si mohli pochutnat na tradičních a čerstvě připravených českých dobrotách, kterými byly skvělý vepřový ovárek a výborná zabijačková polévka. Na vyvážení chuti i trochu do sladka si mohli všichni pochutnat na domácích buchtách, koláčích a bábovkách, které hasičům na tuto oslavu napekly spojilské hospodyňky - výběr byl veliký a všichni se olizovali až za ušima. Děti si mohly dát i párek v rohlíku.

Další zábavu pak všem zajistila tříčlenná hudební skupina "Jen tak", která svou pěveckou produkci doprovázela hrou na kytary a tahací harmoniku a její repertoár byl především z oblasti country, trampské a folkové písně, ale občas zabrousili i do dalšího žánru.

Celé odpoledne i večer se nesly v pohodovém duchu a atmosféra byla skutečně neformální, sousedská a přátelská, což přesně splnilo naši představu, jak si spolu užít tuto milou událost. Celkem se této oslavy jubilea zúčastnilo v průběhu dne zhruba sto lidí a věříme, že to pro ně byl příjemně strávený čas. Děkuji upřímně všem hasičům, kteří se podíleli na přípravě této oslavy, a jménem všech hasičů velmi děkuji spojilským ženám za přípravu skvělého sladkého občerstvení a vedení obce Spojil za veškerou podporu této akce a poskytnutí finančního příspěvku na její uspořádání.

Již nyní se společně těšme na příští oslavy v roce 2022, kdy náš sbor oslaví rovnou "stovku", a přejme prosím našemu sboru a jeho členům, ať se vše daří. Všem příznivcům a podporovatelům našeho SDH upřímně děkujeme a jejich přístupu si velmi vážíme.