Vajíčka malovaná - 23. 3. 2017

Přidáno: 23. dubna 2017

Autor: Božena Melounová

Březnové sluníčko nás naladilo na jarní notu a s jarem vždy přichází svátky velikonoční. To znamená kromě duchovní přípravy také úklid, pečení a patřičnou výzdobu domků a zahrad. Ve Spojile se však již třetí rok koná další událost, tj. zdobení velikonočního stromu, a to obnáší zajistit si dostatečný počet malovaných vajíček, která pak společně zavěsíme na stromek uprostřed návsi.

A tak se ve čtvrtek 23. března, letos již potřetí, v klubovně sportovního areálu sešlo několik spojilských žen, aby vajíčka vlastnoručně namalovaly. Zpočátku se do práce pustilo prvních šest výtvarnic, ale postupem času dorazilo a zasedlo k malování několik dalších, až celkový počet dosáhl 14 žen a několik dětí. Potřebné množství vyfouknutých vajíček opatřila paní Mirka Čápová a barevné kabátky jim "ušil" na míru pan Sváťa Rozsypal. Celkem 240 vajíček v barvě žluté, zlaté, stříbrné, červené, zelené, modré, oranžové a v dalších odstínech čekalo na ozdobení a zkrášlení svého zevnějšku.

Šikovné ruce žen, slečen, ale i dětí vpisovaly čárku za čárkou, tečku za tečkou, až na vajíčku vykoukla květinka, rozsvítila se hvězdička nebo se objevil pravidelný geometrický obrazec. Na tmavých vajíčkách vynikla nejlépe bílá barva, světlá pak dostala výzdobu barvy červené, zelené nebo hnědé. Po třech hodinách pilné práce, povídání a společného veselí "maléreček" byla vajíčka nazdobená a umístěna do papírových plat po 30 kusech. Ještě zbylo navléknout stužky na zavěšení, ale to už je námět na další pracovní setkání.

K loňským zhruba 350 kraslicím tak letos přibylo dalších 240 kousků, které nám ozdobí Velikonoční strom a tím nám zpříjemní atmosféru Velikonočních svátků.