Adventní - 26. 11. 2016

Přidáno: 7. prosince 2016

Autor: R. M.

Spojil, sobota 26. listopadu 16.30 hod., předvečer první adventní neděle.

Vydáváme se ztemnělou ulicí spolu s dalšími občany, natěšenými na zahájení adventu rozsvícením naší lípy a vyzdobené návsi. Zatím vše halí tma, což nám komplikuje přesun do centra obce, vyjma několika předvídavých nebo nedočkavých jedinců, již v předstihu nasvícených blikačkami a reflexními prvky. Během uskakování autům i cyklistům vyhlížíme světlo jak v pohádce o perníkové chaloupce. Přání je vyslyšeno, osvětlená občerstvovací zastávka, domácí perníčky, vůně svařeného vína. Začíná to hezky.

Vše je připraveno a v 17 hod. se uvítacího slova ujímá p. Karel Mencl s připravenou dechovou hudbou Živaňanka za zády. A teď trochu překvapení… těšení na světlo se prodlužuje do 18 hod., čekání nám zpříjemní hudební produkce.

Stojíme na místě a od nohou vzlíná chlad. Ve snaze zimu rozchodit se navzájem potkáváme, zdravíme se, někteří i několikrát, a za zvuku dechových nástrojů si povídáme. Jsme si najednou opravdu velice blízko, uši už nezebou.

Pak už utichá dechovka a přichází starosta obce pan Jan Křivka se svým krátkým adventním projevem.

Zvon z kapličky umocňuje atmosféru, lípa se rozsvěcí, zpěvačka zpívá, už svítí i náves a barevný vánoční stromek před kapličkou. U něho se rozzáří i oči dětí, které se konečně dočkaly a vesele se kolem stromku houfují v očekávání věcí příštích.

Ale naše adventní slavnost končí, za doprovodu písně Vánoce, vánoce přicházejí, přidávají naše zmrzlé nohy do kroku. Přesun domů je nekomplikovaný, na cestu nám svítí adventní výzdoba…