Kurz vánoční floristiky - 26. 11. 2016

Přidáno: 7. prosince 2016

Autor: Božena Melounová

Venkovní teploty, zelená tráva a místy ještě listí na stromech nenasvědčovaly tomu, že máme přede dveřmi první neděli adventní, a to znamená začít se připravovat na Vánoce. Letos byl kurz vánoční floristiky načasován naprosto přesně na sobotu 26. listopadu, tedy den před zapálením první svíčky na adventním věnci.

V uvedený den se v altánu sportovního areálu již před devátou hodinou dopoledne rozeběhly přípravy na zdobení vánočních dekorací. Pod organizační rukou paní Mirky Čápové s pomocí jejího blízkého kolektivu byly připraveny stoly, zapojeno vedení pro pájky a připraven materiál pro tvorbu dekorací. Několik hromádek zeleného chvojí, břečťanu, větévek tújí a buxusu se rozvonělo celým pracovním prostorem. Na stolech, za kterým kralovala paní lektorka Folbrechtová a její syn Erik, se objevilo nepřeberné množství krabiček a sáčků naplněných ozdůbkami, mašličkami, třpytkami a jinými barevnými drobnostmi. Oči z toho přecházely a nebylo snadné zvolit, kterou ozdobu na svůj věneček si mají výtvarnice vybrat.

Po řadě let, kdy u nás tyto kurzy probíhají, již pravidelné účastnice těchto výtvarných akcí nepotřebují tolik radit, a tak spíše přivítají drobné konzultace odborníků, zda tak či onak dekoraci naaranžovat. V altánu nastal živý pracovní ruch a po dvou hodinách se ve sportovní místnosti začaly objevovat první dekorace, ať se jednalo o věnce závěsné nebo se svíčkami, misky či květináčky. Vše zářilo zelenou, zlatou, červenou, bílou či jinými tradičními vánočními barvami a při pohledu na tu krásu jsme naprosto všichni propadli vánoční náladě. Každá z 31 účastnic sobotního výtvarného kurzu mohla být hrdá na své dílo, kterým si vyzdobí svou domácnost. Kromě žen a dívek je v uvedeném počtu zahrnuto také 6 dětí, jejichž sice malá ale o to roztomilejší dílka byla smělou konkurencí ostatním dekoracím.

Po dvanácté hodině odcházeli všichni s plnými náručemi krásné vánoční výzdoby a s příjemným pocitem, jak si díky své šikovnosti připraví krásné Vánoce.