Vánoční floristika - 28. 11. 2015

Přidáno: 10. prosince 2015

Autor: Božena Melounová

Vánoce jsou svátky klidu, dobré vůle, třpytivých ozdob, ale také mnoha vůní. Po první vůni perníčků, které naše ženy pekly v neděli 22. listopadu, zavoněla v sobotu 28. listopadu dopoledne v altánu sportovního areálu vůně chvojí, mahonu, buxusu a další zeleně. Všechen tento materiál posloužil jako "základní stavební kámen" pro vánoční věnce, misky košíčky a jiné vánoční dekorace. Temná zeleň se však v krátké době rozzářila třpytivými hvězdičkami, bambulkami, mašlemi ale i přírodními matriály. Tu a tam se objevily i netradiční ozdobné prvky jako bílý srneček nebo růžičky, ale v celkovém kontextu vznikaly v rukou našich žen, dívek a dětí nádherné dekorace na vánoční stůl, na výzdobu interiéru bytů či na venkovní dveře domů.

Pod vedením Jitky Folbrechtové a jejího syna Erika se kurzu vánoční floristiky zúčastnil opět velký počet místních výtvarnic – 30 žen a dívek a 7 dětí. Svojí pomocí přispěl i Sváťa Rozsypal, který maloval přírodniny v barvě dle přání. Největší podíl na pečlivé přípravě a organizaci, jak je jejím zvykem, měla Mirka Čápová. Všem organizátorům náleží velký dík. Bez jejich obětavosti bychom se nemohli pyšnit tak krásnou výzdobou našich domovů.

Je to radost nejen pro autory výzdoby, ale také potěšení pro všechny, kdo se naší vyzdobenou vesničkou procházejí. Všechny méně či naprosto dokonalé výrobky jistě zpříjemní krásnou vánoční atmosféru našich domovů. O první adventní neděli se rozline další vůně, protože zavoní první zapálená svíčka na adventních věncích, a pak už se jen těšíme na vůni vánočního cukroví a smaženého kapra.