Pečení perníčků - 22. 11. 2015

Přidáno: 10. prosince 2015

Autor: Božena Melounová

Vánoce se kvapem blíží, a protože se v obci chystalo setkání při slavnostním rozsvícení vánočního stromku a nového vánočního osvětlení, vyvstala myšlenka, že by to chtělo nějaké občerstvení. Co takhle pár perníčků? A tak bylo rozhodnuto, že v neděli 22. listopadu odpoledne napečeme vánoční perníčky, a to nejen na slavnostní setkání, ale také pro děti na Mikuláše. Vlastně tomu není tak dávno, tedy v roce 2006, co jsme již jednou takovou pekařskou perníkovou událost uskutečnili.

A tak se v neděli odpoledne 22. listopadu sportovní areál rozvoněl vůní perníčků. Celou akci zorganizovala především paní Mirka Čápová, která také předem připravila 4 kg těsta a polevu na zdobení. Těsta byla v klubovně rozdána mezi přítomné ženy a pak už jen zabraly válečky a z placek těsta se vykrajovacími formičkami začaly vylupovat nejprve figurky pro děti, tj. Mikuláš, anděl a sněhulák. Dále se pak na pekáčích začaly objevovat hvězdičky, motýlci, podkůvky, pejskové, kočičky, stromečky, zvonečky, jablíčka a další tvary. Upečení byla poměrně jednoduchá práce, ta složitější nastala až následně, ale i se zdobením si ruce našich šikovných žen poradily. Vlastně to byla pro nás svým způsobem zábava, jak postupně na hnědých perníčkách vykoukla očička postaviček, stromečky dostaly větvičky, sněhuláci knoflíky a další produkty příslušnou výzdobu.

Téměř čtyři hodiny usilovné práce dvanácti obětavých hospodyněk přinesly skvělý výsledek, a to 1060 krásně nazdobených perníčků, které byly pečlivě narovnány do 15 přepravek a jedné krabice. Bylo radost se dívat na řady jednotlivých tvarů perníčků a už při pohledu se všem dalším příchozím sbíhaly sliny. Všichni zúčastnění doufají, že si naše děti o Mikuláši a další spojiláci při slavnosti moc pochutnají. To bude pro autorky tohoto sladkého potěšení ta největší odměna. Naše velké poděkování patří všem spojilským ženám, které se na akci podílely.