Dámský klub a Kreativní klub aneb i velcí si rádi hrají - 23. 10. 2015

Přidáno: 10. prosince 2015

Autor: Božena Melounová

Paní Zorka Hrabáňová, která je již řadu let naší občankou a často se podílí na výtvarných akcích pro děti i dospělé, přednesla vedení obce nabídku DDM Beta Pardubice na vytvoření "Kreativního klubu" přímo v naší obci. Klub pro děti i dospělé by byl zaměřen na výrobu drobných dárků, dekorativních předmětů, aranžmá apod. Vedení obce tuto nabídku s potěšením přijalo, a tak se v pátek 23. října konala v klubovně sportovního areálu první informativní schůzka.

Na schůzce však byl připravovaný program klubu rozebírán a diskutován a nakonec z celé debaty vyplynulo rozhodnutí, že bude nejlépe rozdělit aktivitu dospělých a dětí s maminkami na dvě skupiny. Tak vlastně vznikl samostatný klub, kterého se účastní výhradně ženy, proto jsme jej nazvali "Dámský klub". Náš výtvarný dorost s maminkami si vyhradil pro svou činnost jednou za čtrnáct dní páteční odpoledne a Dámský klub si zamluvil po dohodě s lektorkou paní Hrabáňovou úterní podvečer, a to jednou za měsíc.

Aby si naše dámy stihly vytvořit do Vánoc dárky či pěkné dekorace, první hodina se konala již následující úterý 27. října. Účast překonala očekávání, protože se sešlo jedenáct výtvarnic. Na programu byla tvorba misek či svícnů z hlíny. Po krátké instruktáži paní lektorky se všichni pustili do práce. Práce však není ten správný výraz, protože to byla spíše zábava a nakonec i radost z výsledného výrobku. Po hodině a půl se na stole objevilo několik misek různého tvaru a několik svícínků ve tvaru javorového listu připravených k vypálení, které zajistila naše paní lektorka. Naše ženy jsou vskutku výtvarně nadané, protože se bylo na co dívat a co obdivovat a to ještě naše dílo nebylo dokončeno. Konečný vzhled výrobků uvidíme až před Vánocemi po glazování a opětném vypálení.

Kreativní klub, který byl vyhrazen maminkám s dětmi, se scházel v pátek navečer v 16.30 hodin v klubovně sportovního areálu stejně jako Dámský klub. Do Vánoc se výtvarné hodiny konaly častěji, ale od ledna budou pravidelně v pátek každých 14 dní. Na první hodině v pátek 13. listopadu se sešly tři maminky a 9 dětí různého věku. Lektorka paní Zorka Hrabáňová se malým výtvarníkům věnovala s ochotou sobě vlastní. Všichni měli plné ruce práce, a tak za necelou hodinu se již stoly začaly plnit prvními miskami, svícínky, rybičkami, kometami a dalšími výrobky z hlíny, které po další úpravě, tj. vypálení a naglazování, udělají radost jako dárek pod stromečkem někomu milému. Šikovné ručičky našich malých výtvarníků vytvořily skutečně krásné předměty, což svědčí o tom, že i náš dorost je výtvarně nadaný.

Velmi nás těší, že se v naší obci rozrůstá počet nejen sportovních akcí, ale i další aktivity z jiných oblastí jako jsou výše uvedené výtvarné kluby. Především je výborné, že se do těchto akcí zapojují naše děti a mládež.