Spojilská míle - 11. ročník - 6. 9. 2008

Přidáno: 15. září 2008

Letošní 11. ročník Spojilské míle se konal stejně jako loni opět na trase v ulici K Morčáku. Závody pořádal jako vždy cyklistický klub NAC Pardubice - ve spolupráci s obcí Spojil a Sborem dobrovolných hasičů obce Spojil. Počasí bylo letos mimořádně pěkné – svítilo slunce a bylo příjemně teplo. Jako vždy se na startu ve 14,00 hodin sešel velký počet závodníků a v letošním roce skutečně rekordní – celkem bylo 43 závodníků. Závodilo se v pěti kategoriích – nejmladší děti do 6 let (společná kategorie), dívky 7-9 let, chlapci 7-9 let, dívky 10-12 let a chlapci 10-12 let. Měřeno bylo vše klasicky jako časovka. Starší závodníci museli projet celou trasu Spojilské míle, tj. celkem 1200 m (což znamenalo dva okruhy na Morčáku), kdežto mladší děti měli kratší úsek. Letos zde měl Český červený kříž pěkný stánek, ale naštěstí nemuseli jeho pracovníci téměř vůbec zasahovat – pouze při jednom odřeném koleni.

Po usilovném zápolení, ať se jednalo o ty nejmenší nebo i nejstarší závodníky, byli vítězové odměněni krásnými věcnými cenami většinou cyklistického rázu nebo hračkami a první tři z každé kategorie navíc dostali krásnou velkou čokoládovou medaili ve zlatém obalu. Letošní novinkou byly velmi pěkné nové stupňe vítězů, které dodaly závěrečnému ceremoniálu ještě více slavnostní ráz. Na závěr si každý účastník pochutnal na kousku ze dvou dortů, které dětem věnovala obec Spojil.

Po vyhlášení vítězů následovalo jako každý rok zpívání a letos i několik drobných soutěží. To co však nakonec děti nejvíce zlákalo byly stejně jako o dětském dnu rozstřikovače vody na hřišti, které je v tomto horkém dni kásně osvěžily a děcka si pod nimi pořádně zařádila. Všichni závodníci, jejich realizační týmy i ostatní návštěvníci a diváci se i díky krásnému počasí pěkně pobavili a strávili spolu velmi příjemné odpoledne. Doufáme, že se to bude takto dařit i nadále a všichni se již teď těšíme zase na příští rok.