Pálení čarodějnic - 30. 4. 2003

Přidáno: 10. května 2003

Letošní čarodějnice byly plné nečekaných překvapení. Dramatická situace se začala odehrávat již v prvních ranních hodinách 30. dubna, kdy vzplála hranice v poli připravená na pálení. Nikdo neví, kdo a proč chtěl připravit naše děti o potěšení z velkého ohně. Naštěstí se podařilo obstarat novou hromadu dřeva, a tak se vše mohlo vyvíjet, jak bylo plánováno.

Děti si navečer opékaly buřtíky na malém ohýnku u obecní hospůdky, nechyběla ani hudba pro tanec, či spíše skotačení dětí. Tentokrát nám přijela zahrát skupina "Žíznivá ulice" z Bukovky. Kolem osmé hodiny byly pak vyhlášeny "nejkrásnější" čarodějnice, které dostaly malou odměnu. Letos se slétlo do Spojila kolem deseti čarodějnic, dokonce i čarodějnická dvojčata.

O půl deváté byl v poli zapálen velký oheň. Do této chvíle vše probíhalo jako obvykle. Pak přišlo další nemilé překvapení. Bouřka se silným lijákem a větrem se přihnala tak rychle, že se všichni sotva stačili ukrýt. Rázem se slunečníky u stolů, kontejner pro hudbu i hospůdka naplnily lidmi k prasknutí, ale přesto mnoho účastníků promoklo na kost.

Liják však neuhasil velký oheň v poli, a tak se všichni vydali cestou ke Staročernsku, aby se pokochali pohledem na čarodějnickou vatru. Letos hořel oheň mnohem déle, protože sem byly navezeny silné kusy dřeva. Ani hasiči neměli tolik práce s odháněním dětí od ohně, protože jim ohromný žár nedovolil přiblížit se.

Vše kolem hospůdky bylo zcela promoklé, všude kaluže vody, a tak hudba i mnoho návštěvníků odjelo dříve, než začala vlastní zábava. Jen několik desítek mladších jedinců zůstalo i nadále do pozdních nočních hodin a bavilo se po svém.