Vánoční tradice - 8. 11. 2003

Přidáno: 16. listopadu 2003

V době, kdy technika zasáhla do mnoha odvětví našeho života, se mnoho lidí vrací k tradicím našich předků, a tak je tomu i v době vánoční. Jednoduchost, prostota a přírodní materiál to je podstata, kterou se příprava vánočních ozdob v tomto duchu vyznačuje.

Abychom našim občanům taky trochu přiblížili tuto atmosféru a napomohli jim v přípravě vánoční výzdoby, uspořádala komise pro občanské záležitosti v sobotu dne 8. listopadu kurz výroby vánočních ozdob. Celou akci vedlo několik zkušených lektorek z Domu dětí a mládeže z Pardubic - Dukly. Kurz výroby papírových ozdob paní Milana Kvapilová, kurz keramiky paní Folbrechtová a kurz vánoční floristiky paní Květa Gabesamová.

Papírové vánoční ozdůbky na stromeček i do okem zajímyly především malé děti. Jednoduchým způsobem se mohly naučit, jak z bílých, barevných i zlacených papírů vykouzlit hvězdičky, andělíčky či holubičky a mnoho jiných ozdob. Velký zájem vzbudila i výroba keramiky ze světlé a tmavší hlíny. Vykrajovátky a dalšími nástroji, ale především svými šikovnými ručičkami si děti vytvořily rybičky, stromečky, svícínky a mnoho dalších zvířátek a obrázků. Až tyto výtvory dobře vyschnou, budou v profesionální keramické peci vypáleny a pak ozdobí mnoho našich domácností.

Největší pozornost však naše děti, ale i maminky věnovaly výrobě vánočních adventních věnců, věnečků, ozdobných misek a svícnů. Velké množství přírodních materiálů a především zručnost a nápaditost našich žen a dětí vytvořily velké množství nádherných vánočních ozdob, které ozdobí mnoho dveří našich domů a mnoho stolů našich domácností v době adventní i o vánocích. Všichni účastníci tohoto kurzu odcházeli moc spokojeni a potěšeni svojí dovedností a především děti si radostně odnášely své výrobky domů. Celá akce, které se zúčastnilo asi 30 žen a dětí, se konala v hospůdce "U Pařezu" a trvala téměř celé sobotní dopoledne.