Velikonoční tradice - 3. 4. 2004

Přidáno: 15. dubna 2004

Po úspěchu kurzu s názvem Vánoční tradice uspořádala komise pro občanské záležitosti další kurz na téma Velikonoční tradice. Kurz se konal v sobotu dne 3.4.2004 v hospůdce Na Strejčku. Skládal se ze dvou částí, které probíhaly souběžně, a to z malování vajíček voskovými barvami a vázání věnečků, aranžování ozdobných misek, květináčů či hrnečků především z přírodních materiálů.

K malování se používala vajíčka jak přírodní, tak i obarvená a malovalo se podle vzorů či vlastní fantazie. Vajíčka se pak stala součástí ozdobných věnečků a misek nebo se uplatní při výzdobě domácností. Nad dovedností některých účastníků jsme přímo žasli, a to především těch mladších.

Stejně velký zájem vzbudilo vázání věnců z proutí, břečťanu nebo březových větviček. Snad nejvíce obdivu však sklidily ozdobné misky a květináčky, ve kterých nám vyrostly malé jarní zahrádky plné stromečků, kytiček, vajíček i skořápek od čerstvě vylíhlých kuřátek. Některé děti i maminky si nesly pro ozdobu svých domácností i několik výrobků a především mnoho dobrých nápadů pro příští Velikonoce. Této akce se zúčastnilo kolem 25 dospělých, dětí a mladých děvčat, což je velmi potěšující. Takže se můžeme těšit, že tradiční výzdoba našich příbytků bude mít své pokračovatele.