Vítání Nového roku - 1. 1. 2007

Přidáno: 10. ledna 2007

První leden, den, kdy se stalo již tradicí, že občané Spojilu a blízkého okolí vítají společně Nový rok. Ne jinak tomu bylo i letošního 1. ledna 2007. Přesto byl však tento den v mnohém jiný než předchozí léta. Již jsme si tak poněkud zvykli, že novoroční setkání se odehrávalo v centru obce, ale letos se vše změnilo. Výstavba řadových rodinných domů na naší "návsi" odsunula tuto akci (možná k radosti mnohých) do nově otevřeného sportovního areálu.

Výstražná varování našich meteorologů na tento sváteční podvečer nevěštila nic dobrého. Novoroční setkání se jako vždy konalo od 17 hodin. A co čert nechtěl, úderem třičtvrtě na pět začal dout silný vítr, který znemožňoval běžnou chůzi či otevření dveří. V tu chvíli organizátory akce a pracovníky firmy Cipytex, kteří připravovali novoroční ohňostroj, poléval studený pot. "Vše je ztracené a veškeré úsilí přijde vniveč". Ustaraný starosta obce pobíhal po travnaté ploše a prosil "Pána boha", aby se počasí umoudřilo.

Úderem sedmnácté hodiny jako když utne a vše mohlo klidně začít. Celý sváteční program poprvé na této akci zahájil dechový orchestr Pernštejnka pod vedením pana Černého, se sólisty nám známým Jirkou Vágnerem a Kájou Vichrovou. Tak jsme mohli být svědky skutečně profesionálního výkonu celého orchestru. Stalo se již zvykem, že při této příležitosti bylo předáváno ocenění nejstaršímu občanovi Spojila. Potřetí se jím stal pan Václav Telecký. To však nebylo všechno. Vzhledem k tomu, že tento den vstoupila naše obec do šestnáctého roku své samostatnosti, rozhodlo se zastupitelstvo obce Spojil připomenout si 15. výročí své samostatnosti a při té příležitosti ocenit práci prvního starosty obce v novodobé historii, pana Jana Melouna.

Měli jsme však také tu čest ocenit nebývalý lidský čin, který vykonala občanka naší obce, paní Jana Kušičková, která věnovala svému bratru svoji ledvinu a zachránila mu tím život.

Jednotliví odměnění převzali svá ocenění z rukou starosty obce, pana Jana Křivky. Pak následovala státní hymna v podání Pernštejnky a jejího sólisty Jiřího Vágnera. Poté se všichni, zejména děti dočkali kýženého ohňostroje, který byl doprovázen podmanivou hudbou výborně nazvučenou zvukařem Pernštejnky. To vše vytvořilo nádhernou atmosféru, která mnohým brala dech a rozechvěla osrdí. Nové prostředí a zejména lepší technické možnosti vyvolaly dotazy účastníků, zda v minulosti byl ohňostroj také doprovázen hudbou, protože až letos to zaznamenali. Sváteční podvečer Nového roku se nám vydařil nejen co do kvality, ale také co se týče účasti. Přesto zůstal malý stín podezření, zda náš starosta nemá trošku zvláštní styky s těmi nahoře, že se mu podařilo v hodině dvanácté doslova vymodlit přízeň počasí.