Čarodějnice - 30. 4. 2009

Přidáno: 5. května 2009

Filipojakubská noc z 30. dubna na 1. května přiláká ke shromáždění a rejdění na různá místa vždy mnoho čarodějnic. A tak i do Spojila se jich letos sletělo požehnaně. Jednalo se spíše o čarodějnický dorost, protože nejmenší čarodějnice byly předškolního věku, celkem v počtu víc jak 20. Oblečené do slavnostního oděvu, vyzbrojené košťaty, na hlavě šátek, klobouk nebo jen prostovlasé zaplnily čarodějnice ve čtvrtek navečer celý parket u klubovny ve sportovním areálu.

Letos se počasí vydařilo, i když tmavé mraky nad Černou za Bory nás dost postrašily, ale nakonec vítr vše odfoukal a bylo krásně. Děti malé i větší si opékaly vuřtíky na ohýnku u hřiště. Pro ty úplně maličké tuhle dobrotu připravili raději rodiče. A pak se už jen rejdilo, tančilo, skotačilo... a k tomu všemu hrála všemi oblíbená skupina Medvědi.

Vrcholem tohoto večera bylo vyhlášení "nejkrásnějších čarodějnic". Nejhezčí, jak to bývá, jsou ti nejmenší. Takže roztrhaný přepásaný pytel, v ruce košťátko a blonďaté vlasy svázané stuhou, tak vypadala letošní vítězná čarodějnice. Roztrhaný červený kabátek, rozcuchané vlasy a tvář celá umouněná, to byla druhá krasavice, a třetí kouzelnice spíše připomínala postavičku z Harryho Pottera - černé dlouhé šaty, na hlavě špičatý kouzelnický klobouk a v ruce koště. Poslední čarodějnice oceněná malou loutkou čarodějnice byla čarodějnice v rozedraných šatech s krysou na rameni a koštětem v ruce. Všichni ostatní účastníci letošního čarodějnického rejdění ve Spojile si odnesli alespoň malou čarodějnici z perníku.

Velký oheň v poli za Spojilem, který byl součástí tohoto večera, se rozhořel už o den dřív, aby tak mohla být zajištěna větší bezpečnost spálení té obrovské hromady dřeva a větví, obzvlášť letos při tak velkém suchu.

Další část večera už byla volná zábava, které především využili dospělí, aby si zatančili, občerstvili se dobrým pivem nebo se posilnili skvělým ovárkem a guláškem.

Večer se vydařil, hudba hrála až do časných ranních hodin. Jen jeden problém tu byl, ale ten už se týkal spíše 1. máje, a to políbení pod rozkvetlou třešní, protože letos odkvetly všechny stromy už před týdnem. Jak tohle vyřešily všechny dívky a ženy, aby neuschly, to zůstane dál nezodpovězenou otázkou.