Vánoční floristika - 27. 11. 2010

Přidáno: 4. prosince 2010

Letošní první adventní neděle připadla na 28. 11., a tak všechny naše ženy velice uvítaly, že termín kurzu vánoční floristiky se podařilo zajistit na sobotu 27. 11. Sice ještě před několika dny nikomu vzhledem k teplotám nepřipadalo, že se blíží Vánoce, ale příroda nás opět překvapila a v sobotu ráno jsme vstávali do jasného bílého dne, protože přes noc vše přikryla asi 4 cm peřina sněhu. Tím pádem i nálada dostala jiný ráz a předvánoční přípravy a těšení začalo probíhat i v našich domácnostech.

Jako každý rok se kurz vánoční floristiky odehrával v altánu klubovny sportovního areálu. Letošní účast však překonala všechny minulé roky, protože se přihlásilo 40 zájemců. Nakonec přišlo kolem 30 žen a 5 dětí. Je vidět, že se do akcí pořádaných obcí zapojuje stále více nově přistěhovaných občanů, což je velmi potěšující.

Již od 10. hodiny byly stoly obsazeny účastnicemi kurzu a připravené hromady větviček zeleného chvojí, buksusu či tují a drobné ozdůbky, přírodní i umělé a mašličky v krabicích čekaly za své uplatnění. Všechny tyto materiály se začaly v rukách šikovných žen měnit v krásné věnečky se svíčkami na stůl nebo závěsné na dveře domů, také se tu a tam objevily košíky a malé svícinky, to byla především tvorba našich dětí. Pokud si někdo nevěděl rady, ochotně mu poradila naše oblíbená lektorka paní Folbrechtová, takže i ti méně zruční si nakonec odnášeli domů pěkné výrobky. Mnoho domácností se v tuto sobotu rozvonělo vůní zeleného chvojí a následně pak v neděli vůní první zapálené svíčky na adventním věnci.

To, že se i letošní kurz vánoční floristiky vydařil, byla zásluha především paní Čápové, která i přesto, že již není předsedkyní komise pro občanské záležitosti ani členkou zastupitelstva obce, ochotně vše na tuto akci připravila a nakoupila tak, aby vše proběhlo hladce a všichni měli radost ze svých výtvorů. Paní Čápové patří za její přístup k našim obyvatelům velký dík.