Mexiko - jak ho znáte i neznáte - 12. 4. 2011

Přidáno: 21. dubna 2011

Pod tímto názvem se konal v úterý 12. dubna 2011 druhý cestovatelský večer s Ing. Janem Melounem v klubovně sportovního areálu ve Spojile. Tentokrát bylo naše putování o něco kratší než po afrických zemích, a to nejen co do kilometrů, ale také i časově. Naše společná cesta po Mexiku z východu na západ pozemskou cestou čítala 3800 kilometrů a zvládli jsme ji za tři hodiny i s malou přestávkou "na oddych a nabrání čerstvých sil".

Někteří z našich kolegů se zřejmě ještě úplně nevzpamatovali z náročné cesty afrického putování, a tak se nás tentokrát sešlo 35 "statečných a neúnavných cestovatelů". Naše cesta nás zavedla k památkám mayských kultur na poloostrově Yucatán – Chitchen Itzá, Uxmal a Palenque. Podívali jsme se na zachovalá koloniální městečka Valladolid, Mérida, Campeche a horské město San Cristóbal de Las Casas. Dostali jsme se do víru velkoměsta, hlavního města Mexika - Ciudad de Mexico, které čítalo dvakrát tolik obyvatel než naše republika, tedy 20 miliónů. Dnes se tento počet odhaduje již na 25 miliónů obyvatel. Naší pozornosti neunikly ani takové skvosty jako Pyramida slunce a Pyramida měsíce v legendárním Teotihuacanu, pláže a pobřeží Karibiku, Mexického zálivu a Pacifiku, či město Guadalajara – kulturní "perla západu".

A jaké by to bylo cestování po Mexiku, abychom se nezastavili v městě Tequila a nepodívali se na plantáže modré agáve a její sklizeň, ale také na její další zpracování v destilerce Jose Cuervo, kde se vyrábí proslavený národní nápoj Teguila. Zajímavá pro nás byla informace, že Mexičané tomuto svému národnímu nápoji příliš neholdují a jsou spíše "pivaři". Tím byla zakončena naše náročná cesta Mexikem a díky našemu průvodci Honzovi Melounovi jsme se opět dozvěděli spoustu zajímavých informací a mohli jsme shlédnout mnoho zajímavých míst této pro našince exotické země.