Čarodějnický slet ve Spojile - 30. 4. 2011

Přidáno: 8. května 2011

30. duben je den, kdy se čarodějnice slétají na své porady a rejdění, a v tento den nebývá pěkné počasí. Stejně tak tomu bylo i letos. Naše vesnička byla ze všech stran obklopena černými mraky a meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami. To nahrávalo všem čarodějnicím, že se letošní rejdy vydaří.

A ve Spojile tomu tak opravdu bylo. Do prostor hřiště ve sportovním areálu se sletělo víc jak dvanáct čarodějnic a čarodějů, lépe řečeno čarodějnický dorost, a spolu s jejich pomocníky jich bylo víc jak třicet. Letošní rejdění bylo náročnější než v minulém roce, protože čarodějnice a jejich pomocníci museli splnit nějaké úkoly, a to vyrobit vlastnoručně čarodějnické čepice a pro sbírání penízků (v našem případě žetonů za soutěže) si vyhotovit speciální měšec. Kdo neměl koště, mohl si zarejdit na "veřejném čarodějnickém koštěti" na připravené dráze z plechovek. Ani další úkoly jako přechod po laně a skákání přes lano nebyly jednoduché. Každý z těchto úkolů vynesl do měšce nějaký ten žetonek, který si pak soutěžící v čarodějnickém krámku vyměnil za sladkosti a drobnosti dle vlastní libosti.

Tím však letošní čarodějnické rejdění nekončilo. Po námaze následuje vždy zábava, a tak to pravé rejdění nastalo až s prvními tóny svižné hudby skupiny Jana Pírka. Parket se zaplnil černými i pestrými hábity skotačících čarodějnic a čarodějů. Porota pak z nich vybrala pět "nejhezčích", které obdrželi menší čí větší postavičku čarodějnice, ale ani ostatní nepřišli zkrátka. Všichni dostali perníkovou ježibabu.

Nakonec bylo finále, na které se těšili všichni bez rozdílu, a to opékání vuřtíků. Po první várce opékání nastala krátká dešťová přeháňka, která zahnala skoro všechny do úkrytu v altánu, jen ti nejodolnější "opékači" se dál krčili u ohýnku. Pak se vše v dobré obrátilo a prostor hřiště se opět zaplnil rojem dětí.

Připravit takový slet čarodějnic je náročná záležitost a za to je nutné poděkovat našemu výboru pro občanské záležitosti a sboru dobrovolných hasičů, kteří vše společně zajistili. Letošní čarodějnice si však užili nejen děti, ale také dospělí, protože po skončení rejdění té naší drobotiny hrála dál kapela k tanci a poslechu, a tak se zábava protáhla dlouho do noci.