Naše návštěva Peru

Přidáno: 20. května 2011

Po návštěvě čtyř afrických zemí a Mexika jsme se v úterý 3. května vydali společně s našim průvodcem Janem Melounem na další část našeho společného putování a to tentokrát do Peru. Navštívili jsme hlavní město Limu, kde nás upoutala koloniální architektura. Shlédli jsme národní muzeum a přístavní pevnost. Další naše cesta vedla do mořského národního parku Paracas, kde nás při vyhlídkové plavbě svou krásnou nemotorností upoutali lachtani a tučňáci a také jsme při procházce pobřežní pouští mohli vidět trhliny v zemi a zřícené útesy po nedávném zemětřesení. V pouštních dunách nás zaujala laguna Huacachina. Ve městě Ica vedly naše kroky do archeologického muzea předinckých kultur, kde jsou například ukázky starověké trepanace lebky. Při návštěvě takzvaného "muzea kamenů" jsme mohli spatřit zvláštní kameny s úžasnými a nevysvětlitelnými motivy. Z "ptačí perspektivy" jsme shlédli tajemné obrovské obrazce (geoglyfy) na planině Nazca. Dalším cílem naší cesty bylo bývalé hlavní město říše Inků Cuzco, které se nachází v Andách ve výšce 3500 m n.m. Protože jsme se cítili již dost unaveni dlouhou a náročnou cestou, odložili jsme své cestovatelské aktivity o dalších čtrnáct dnů.

V úterý 17. května naše putování s "Honzou" po Peru pokračovalo. V Posvátném údolí Inků nás uchvátily prastaré kamenné citadely Pisac a Ollantaytambo. Po návštěvě legendárního chrámového komplexu Machu Picchu jsme sestupovali horským pralesem. Netušili jsme však, že nás čeká dlouhá a pestrá cesta nádhernou krajinou pohoří Andských velehor a jejich podhůřím. Naprosto nás uchvátilo vysokohorské jezero Titicaca a jeho okolí. Nejinak tomu bylo při návštěvě města Puno ležícího v nadmořské výšce 4200 m, či při shlédnutí věžovitých hrobek "chullpas" v Sillustani nebo plovoucích rákosových ostrovů vymírajícího indiánského kmene Uros. Své společné putování jsme zakončili v pohraničním posádkovém městě Tacna.

Dovětek redakce:

Během čtyř cestovatelských večerů jsme procestovali s Ing. Janem Melounem tisíce a tisíce kilometrů v různých zemích světa a světadílů, to vše bez nároku na jeho honorář či požadavku vstupného. Účastníci těchto cestovatelských večerů měli možnost dobrovolným vstupným přispět na Dětské centrum Veská. Výtěžek ve výši 2.434,- Kč předal osobně organizátor této akce Jan Meloun do rukou ředitelky Dětského centra Veská MUDr. Drahomíry Peřinové v pátek 3. června 2011 u příležitosti konání oslav dětského dne. Za tento úctyhodný čin patří naše upřímné poděkování nejen výše jmenovanému, ale zejména spojilským občanům, kteří svým dobrovolným vstupným přispěli na pomoc potřebným dětem.