Dětský den plný soutěží - 28. 5. 2011

Přidáno: 4. června 2011

V posledních letech jsme měli opravdu "z pekla štěstí". Sobotní dny, na něž jsme připravovali Dětský den, byly ve znamení krásného letního počasí s nebem bez mráčku a téměř tropickými horky. Naladěni touto několikaletou zkušeností jsme očekávali, jak tomu bude v sobotu 28. května, na kdy Výbor pro občanské záležitosti obce Spojil v čele se svým předsedou Liborem Kmentem připravil pro naše děti u příležitosti jejich nadcházejícího svátku soutěžní odpoledne plné zábavy.

Od samého rána se na nás "škaredila" zamračená obloha, která schovala sluníčko ve svých "útrobách". Netrpělivě jsme odpočítávali čas, který nás posouval do odpoledních hodin, a s obavami jsme vzhlíželi k nebi, zda nezačnou padat hromy a blesky a nespadne na nás trocha té pro přírodu tolik potřebné vody, která by pro nás však v tuto chvíli znamenala spoustu nepříjemností. Jaké však bylo naše překvapení, když s blížící se půl čtvrtou, kdy měly oslavy dětského dne začít, počalo sluníčko nesměle vystrkovat zpoza mráčků své zlatavé paprsky. Příjemně se oteplilo, a tak nakonec bylo ideální počasí pro takovouto akci.

Krátce před šestnáctou hodinou, kdy se v prostorách sportovního areálu shromáždil dostatečný počet účastníků zahájil předseda Výboru pro občanské záležitosti Libor Kment letošní dětský den. Připravena pro ně byla řada stanovišť, na nichž probíhaly různé soutěže. Hned na úvod bylo pro děti, kterých se zde sešlo na čtyři desítky, připraveno překvapení. Nejprve byly rozděleny do dvou skupin. Jedna skupina dostala speciální nafukovací balónky, které si mělo každé dítko pomalovat dle své fantazie, nejdříve si jej však musely nafouknout, což nebyl rovna nejlehčí úkol. Za splněný úkol dostal každý žetonek a balónek si soutěžící uschovali pro závěrečnou soutěž.

Po splnění tohoto úkolu se přesunuli k létajícím talířům, kde je čekal obdobný úkol. Po absolvování těchto úvodních disciplín pak děti procházely stanovišti dle svého zájmu a soutěžily v jednotlivých disciplínách. Mohly si tak vyzkoušet hod kroužkem na cíl, střelbu z luku, hod míčkem na plechovky, přebíhání pod švihadlem, chůzi po laně, střelbu ze vzduchovky a slalom s míčkem na lžičce. Odměnou za splnění úkolů byly barevné žetonky, které si pak děti vyměňovaly za ceny v "místním supermarketu", který byl speciálně pro tento účel na sportovním areálu vybudován. To byl pro děti jeden z největších a nejkrásnějších zážitků. I když musely mnohdy vystát frontu jak za dob minulých, než na ně přijde řada, přesto pak jejich zářivá očíčka těkala po nepřeberném množství odměn na pultě a ručičky nevěděly, co si vybrat.

Po výměně žetonků se opět hnaly soutěžit, aby získaly žetonky nové a mohly opět navštívit "market". A tak to šlo dokolečka, dokola až to nakonec bylo v našem "supermarketu" jak u snědeného krámu a "manažer" Libor Kment tam zůstal sám mezi prázdnými obaly od zboží. Na závěr se uskutečnilo vyhlášení soutěže o nejhezčí balónek a létající talíř a protože výtvory všech dětí byly pěkné, rozhodla se porota, že odmění všechny soutěžící stejným dílem, z čehož měly děti ohromnou radost.

Po skončení soutěží a vyhlášení výsledků se mohly nejen děti, ale i jejich rodiče a doprovod občerstvit a doplnit ztracené kalorie u Vlaďky a Míši, kteří připravili chutnou dršťkovou polévku, kuřecí a vepřové řízečky a pro ty, kteří si drží svoji linii a ctí zdravou výživu, nějaký ten salátek. Soudě hlavně podle reakcí dětí, ale i jejich rodičů, "Spojilský dětský den" se opět vydařil a všichni se těší na ten příští.

Na závěr nám už nezbývá nic jiného, než upřímně poděkovat všem organizátorům a pomocníkům v čele s Liborem Kmentem, manželům Plecháčkovým, paní Kateřině Kučerové, panu Jiřímu Kühnovi, Janu Matějovi, Pavlu Zemanovi a jeho synovi Vojtovi, Lukáši Kmentovi a našim hasičům v čele s jejich starostou Janem Melounem, Jiřímu Novákovi, Lukáši Schillerovi, Petru Pičmanovi a Luboši Prokůpkovi.