Pojďme s dětmi za zvířátky do zoo - 18. 6. 2011

Přidáno: 25. června 2011

Sobotní ráno 18. června nás nepřivítalo zrovna přívětivě. Ač bylo poměrně teplo, dívala se na nás pomračená obloha, která nedávala příliš nadějí na pěkný slunný den. To však neodradilo 52 spojilských občanů a jejich dětí zúčastnit se zájezdu do zoologické zahrady Jihlava.

Konečně nastal tak toužebně očekávaný den. Přesně podle pokynů organizátorů se od tři čtvrtě na osm ráno začaly scházet naše ratolesti v doprovodu svých rodičů před obecním úřadem. Ač je to naprosto ojedinělé a v naší obci unikátní, světe div se!!!, přesně v osm hodin, jak velel plán, bylo všech 27 spojilských dětí s rodičovským doprovodem na svých místech v autobuse. Ted nezbývalo nic jiného, než zamávat, popřát šťastnou cestu a hodně pěkných zážitků od místostarostky obce. Zavřít dveře a huráá!!! Plně obsazený autobus se vydal na téměř sto kilometrovou cestu směr Jihlava.

Než se všichni nadáli, ocitli se před branami Zoo Jihlava. Způsobně počkali, až Libor Kment coby vedoucí zájezdu zakoupí vstupenky. Nikdo ani nepostřehl, že mají za sebou i avizované společné focení. A tak se spojilští návštěvníci mohli vydat za krásami areálu zoologické zahrady. Jihlavská zoo se specializuje převážně na chov kočkovitých šelem, opic a plazů. A tak se mimo jiné mohli návštěvníci setkat s tuleni, medvědy, opicemi, hrošíkem, surikatami, různými druhy plazů, ptáků a dalších zvířátek. Ti pozorní a šťastní měli možnost shlédnout od 11. hodiny ukázkové vystoupení sokolníků s jejich dravci. Mezi diváky poletovali orli, sovy, puštíci, sokoli. Aby mohli předvést své umění získané pečlivým tréninkem, "vybrali si za figuranty" naše dva odvážné tatínky, Libora Kmenta a Karla Ševečka, kteří netušíc, do čeho jdou, museli nakonec prokázat dost odvahy a osobní statečnosti, aby byli dobrými sparingpartnery těmto dravcům. Jak se pak Libor (nebo formulace jeden z nich) přiznal, nebyla to žádná legrace nechat si přistát na hlavě orla, či nechávat prolétat dravce mezi těly.

K zajímavostem tamní zoo patří mimo jiné "Africká vesnice" Matongo, v překladu vesnice v poušti, která sestává z deseti chýší a několika menších přístřešků. Návštěvníci se zde mohli nejen občerstvit, ale také navštívit africkou školu, v níž se nachází výstava afrického umění Tingatinga. V jednotlivých objektech vesnice je umístěna řada druhů zvířat. Velkému zájmu se těšil luxusní kozí chlívek s kamerunskými kozičkami či výběh oveček. A možnost podrbat si statného berana, to bylo pro děti něco nevšedního. Přítomnost dětí mezi zvířaty pro ně byla neopakovatelným zážitkem. Velkou atrakcí byl pro všechny zúčastněné dětský park, v němž si mnohé děti i dospělí "splnili svého bobříka odvahy" a projeli se v tobogánu. Pár statečných jedinců využilo možností lanového centra a vyzkoušeli si, jak se v přírodě pohybovali předchůdci našeho živočišného druhu. Protože se mílovými kroky přiblížil stanovený čas odjezdu domů, všichni účastníci zájezdu stanuli vzorně v půl třetí u autobusu. Za tuto příkladnou dochvilnost odměnil Libor každé dítko sáčkem gumových medvídků. Protože ale bylo celý den teplo, tak se ti oblíbení "huňáči" poněkud proměnili v beztvarou barevnou hmotu. To však nic nezměnilo na dobré náladě a řadě pěkných zážitků z příjemného dne stráveného v zoologické zahradě.

Zpáteční cesta probíhala bez problémů a nic tomu nevadil ani místy urputný déšť. Okolo tři čtvrtě na pět dorazil autobus zpět na spojilskou náves, kde je očekávala místostarostka obce doufajíc, že jí naše dítka poskytnou rozhovor pro "Spojilskou Drbnu". Leč právě začínající déšť a únava po celodenním výletě, která byla na mnohých dětech zřejmá hned na první pohled, poněkud zhatila její plány. A tak honem, honem pár zážitků a postřehů a úprkem domů, aby nezmokly. Asi za všechny to velmi stručně shrnul Míša Kostelecký: "Bylo to super a můžeme si to zopakovat". Aby mohl vzniknout tento článek a byla zachována jeho objektivita, museli jsme později vyzpovídat předsedu výboru pro občanské záležitosti – vedoucího zájezdu Libora Kmenta, kterému touto cestou děkujeme za dobrý nápad a zorganizování celé akce. Spojilské děti tím dostaly ještě jeden dodatečný dárek k dětskému dni.